Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, συνέστησε σήμερα ομόφωνα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων και για υποκίνηση εξέγερσης.

Η επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, πρότεινε επίσης να διωχθεί δικαστικά ο τέως πρόεδρος για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους και για ψευδείς δηλώσεις.

Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.
slvl
Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο ψήφισε ομόφωνα μια σειρά ποινικών παραπομπών στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που σχετίζονται με την προσπάθειά του να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές. Η επιτροπή παρέπεμψε τον Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, ψευδείς δηλώσεις και παροχή βοήθειας σε εξέγερση.

«Η επιτροπή πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερα από επαρκή στοιχεία για ποινική παραπομπή του πρώην προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο βουλευτής Jamie Raskin καθώς η επιτροπή διεξήγαγε την τελική της δημόσια συνεδρίαση.
kajsj
 

Όπως σημειώνει το BBC, αυτό δεν σημαίνει την απαγγελία κατηγοριών, κάτι που εναπόκειται στη δικαιοσύνη, παρά πρόκειται για πρόταση που εισηγείται η αρμόδια επιτροπή.