«Είµαι Έλληνας, αλλά...», είχε πει σε µια σπάνια αναφορά στη γενέτειρά του ο δούκας του Εδιµβούργου, Φίλιππος, ο οποίος γεννήθηκε πάνω σε ένα τραπέζι της κουζίνας του Ανακτόρου του Μον Ρεπό της Κέρκυρας και εξορίστηκε από την Ελλάδα µέσα σε ένα καφάσι µε πορτοκάλια, όπως λέει ο αστικός µύθος. Η τραυµατική εµπειρία του πατέρα του από την Ελλάδα, ωστόσο, δεν επηρέασε τον βασιλιά Κάρολο να έρθει σε επαφή µε το ελληνικό στοιχείο και να λατρέψει τις ελληνικές παραδόσεις, όπως έχουν καταδείξει οι επισκέψεις του στη χώρα µας.

Όµως οι σχέσεις του Μπάκιγχαµ µε τη χώρα µας δεν σταµατούν στον βασιλιά του Ηνωµένου Βασιλείου και δεν περιορίζονται στους οικογενειακούς δεσµούς των µελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας µε την ελληνική, καθώς ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει µια ιδιαίτερη σύνδεση µε την Ελλάδα, µε πολλές πτυχές της δράσης τους να συνδέονται µε έναν αξιοπρόσεκτο τρόπο µε αυτήν.

Το πριγκιπικό ζεύγος µε µια χειρονοµία του, άλλωστε, έδειξε πως δεν λησµονεί τις ελληνικές ρίζες του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς στην κηδεία του έστειλαν ένα στεφάνι, το οποίο µεταξύ άλλων ανθέων περιλάµβανε το φυτό απαλή άκανθος (acanthus mollis), που ανθεί κυρίως στη χώρα µας, τιµώντας µε αυτόν τον τρόπο την καταγωγή του Φιλίππου.

O πρίγκιπας Χάρι, παρά το γεγονός ότι έχει ελληνικές ρίζες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ επισήµως την πατρίδα των προγόνων του πατέρα του, κάτι που δεν ισχύει για τη σύζυγό του, η οποία το 2016 είχε ταξιδέψει στην Ύδρα, ένα ταξίδι που φάνηκε πως έµεινε ανεξίτηλο στη µνήµη της για πολλούς λόγους.

1

Όταν ήταν single

Τον Ιούλιο του 2016, πριν παντρευτεί τον µικρότερο γιο του βασιλιά Καρόλου και της αείµνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνα και γίνει δούκισσα του Σάσεξ, η άλλοτε πρωταγωνίστρια της αµερικανικής σειράς «Suits» ως single κορίτσι αποφάσισε να κάνει ένα εργένικο ταξίδι µε τις φίλες της στην Ευρώπη. Μεταξύ των προορισµών που επέλεξε η κοριτσοπαρέα της µέλλουσας πριγκίπισσας ήταν το πανέµορφο νησί της Ύδρας, µε αφορµή το µπατσελορέτ της καλύτερής της φίλης. Οπως µαρτυρούν οι τότε αναρτήσεις της στο προσωπικό της blog, όχι απλώς µαγεύτηκε από την οµορφιά της Ύδρας, αλλά µάλλον πέρασε και ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής της.

Κατά την παραµονή της στο ελληνικό νησί, µεταξύ περιπάτων, εξορµήσεων και παραδοσιακών τοπικών γεύσεων, η Μέγκαν Μαρκλ έµελλε να δεχθεί και το µήνυµα που της άλλαξε τη ζωή. Οπως περιγράφουν οι ίδιοι οι Χάρι και Μέγκαν στο πολύκροτο ντοκιµαντέρ για τη ζωή τους, το οποίο προβάλλεται στο Netflix, γνωρίστηκαν µέσω Instagram. «Έκανα scrolling στη ροή µου και µια φίλη είχε ένα βίντεο µε τους δυο τους. Ήταν σαν ένα Snapchat. Αυτή ήταν η αρχή. Είπα “ποια είναι αυτή;”», αναφέρει στην αφήγησή του ο πρίγκιπας Χάρι, ενώ τη σκυτάλη παίρνει η Μέγκαν, που µιλά για την αρχή του love story τους.

2

Όπως αναφέρει η δούκισσα, στη συνέχεια έλαβε e-mail από έναν κοινό τους φίλο, που έλεγε ότι ο Χάρι είχε δει την ανάρτησή της, µε την ίδια να απαντά: «Ποιος είναι αυτός;». «Είπα “ποιος είναι αυτός;” και ρώτησα αν µπορούσα να δω το feed του», αποκάλυψε η Μέγκαν χαµογελώντας. «Αυτό για µένα ήταν το καλύτερο “βαρόµετρο”», συνέχισε. «Ετσι, κοίταξα το προφίλ του και είδα όλες αυτές τις όµορφες φωτογραφίες και εικόνες από τη φύση».

Αποθέωση

Και κάπως έτσι ο πιο περιζήτητος εργένης της Βρετανίας και η εξωτικής οµορφιάς ηθοποιός έγιναν ζευγάρι. Ωστόσο, όταν η Μέγκαν απολάµβανε το ελληνικό καλοκαίρι στην Ύδρα, το µόνο πράγµα που δεν περνούσε από το µυαλό της ήταν ότι τα επόµενα δύο χρόνια θα γινόταν πριγκίπισσα, η πριγκίπισσα που «έβαλε φωτιά» στο Μπάκιγχαµ. Στο συγκεκριµένο ταξίδι η Μέγκαν «ξεσάλωσε» και ανακάλυψε την απαράµιλλη οµορφιά των ελληνικών νησιών. Εξάλλου, οι διαδικτυακές αναρτήσεις της εκείνη την περίοδο ήταν αποθεωτικές για το νησί της Ύδρας. Αυτό, µάλιστα, που την εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η χωριάτικη σαλάτα - τόσο που έγραψε στο προσωπικό της blog: «Θα ήθελα να υπάρχει εταιρεία delivery για να απολαµβάνω τη χωριάτικη σαλάτα καθηµερινά και στο Τορόντο».

3

Λίγο πριν από τον πριγκιπικό τους γάµο, άλλωστε, το ζευγάρι φηµολογείτο ότι θα απολάµβανε ένα προ-γαµήλιο ταξίδι στη Μεσόγειο, προκειµένου να ξεσκάσει από τις πυρετώδεις προετοιµασίες, ενώ τα δηµοσιεύµατα έλεγαν ότι θα κάνουν στάση στη Ζάκυνθο, µε το νησί του Ιονίου να πρωταγωνιστεί στα δηµοσιεύµατα εκείνης της περιόδου. Τις φήµες ανέφερε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου του νησιού, που είχε προαναγγείλει την επικείµενη επίσκεψη του Χάρι µε την τότε αρραβωνιαστικιά του.

Κουλτούρα

Έκτοτε η δούκισσα του Σάσεξ ανέπτυξε µια ιδιαίτερη σχέση µε την ελληνική κουλτούρα, η οποία έγινε αισθητή στο φινάλε της πρώτης σεζόν του podcast της, όπου έκλεισε το 12ο επεισόδιο µε έναν στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου. «Και τι δεν κάνατε για να µε θάψετε, όµως ξεχάσατε πως ήµουν σπόρος», απήγγειλε η Μέγκαν Μαρκλ, αφήνοντας αιχµές προς πάσα κατεύθυνση, µε πολλούς να εκτιµούν πως απευθύνεται στο ίδιο το παλάτι. Η δούκισσα, µάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει ονοµαστική αναφορά στον µεγάλο Έλληνα ποιητή.

Πάντως, η αναφορά της αυτή δεν αποτελεί µεµονωµένη κίνηση, καθώς υπάρχει πληθώρα παραδειγµάτων της επαφής που έχει αποκτήσει µε την ελληνική γραµµατεία. Καθόλου τυχαίος άλλωστε δεν είναι και ο τίτλος «Archetypes» που επέλεξε για τη σειρά των podcasts της στο Spotify, καθώς προέρχεται από την ελληνική λέξη «αρχέτυπα» και συνδέεται µε το περιεχόµενο των συζητήσεων, που περιλαµβάνουν την ισότητα των φύλων και τα αρνητικά στερεότυπα που επηρεάζουν τις γυναίκες.

Η λέξη «αρχή»

Κι αν αυτά τα παραδείγµατα δεν ήταν πειστικά για τη σύνδεση που έχει αποκτήσει η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι µε τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, ας αναλογιστεί κανείς ότι το φιλανθρωπικό ίδρυµα το οποίο έχουν ιδρύσει από κοινού ονοµάζεται «Archewell», µε το πρώτο συνθετικό της ονοµασίας να προέρχεται από την ελληνική λέξη arche (αρχή).

Οι Sussexes σε ανακοίνωση-απάντηση στη βρετανική «Telegraph», που πρώτη αποκάλυψε την ονοµασία του ιδρύµατος του ζεύγους, εξήγησαν πως άντλησαν έµπνευση από τη γλώσσα µας για την ονοµασία του οργανισµού, αλλά και για το όνοµα του γιου τους, Αρτσι Μαουντµπάτεν-Ουίνδσορ: «Πριν από το Sussex Royal ήρθε η ιδέα του Arche - η ελληνική λέξη που σηµαίνει πηγή δράσης... Το Archewell είναι ένα όνοµα που συνδυάζει µια αρχαία λέξη για τη δύναµη και τη δράση και µια άλλη που θυµίζει τους βαθείς πόρους που όλοι πρέπει να αντλήσουµε», ανέφεραν. Σηµειώνεται πως στα σενάρια για τα ονόµατα που κυκλοφορούσαν για τον τότε νεογέννητο πρίγκιπα κυριαρχούσε το ελληνικότατο «Αλέξανδρος».