Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί στα social media με αφορμή ένα σταυρόλεξο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times, με πολλούς χρήστες να υποστηρίζουν ότι παραπέμπει σε «σβάστικα».

Οι απόψεις που κυκλοφορούν στα social media γύρω από το σταυρόλεξο των New York Times διίστανται. Κάποιοι υποστήριξαν πως πρόκειται για σύμπτωση, αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που απέδωσαν το σταυρόλεξο «σβάστικα» στην αντι-ισραηλινή ρητορική της εφημερίδας. Πολλοί χρήστες διαμαρτύρονται επίσης γιατί η δημοσίευσή του έγινε την πρώτη μέρα του Χανουκά, της μεγάλης εβραϊκής γιορτής.

Εξέχοντες Εβραίοι ηγέτες και πολιτικές προσωπικότητες εκφράζουν έντονα στα social media την οργή τους για τη δημοσίευση των New York Times.

Ανάμεσα στους επικριτές της εφημερίδας βρίσκεται, μάλιστα, και ο γιος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, που χαρακτήρισε το σταυρόλεξο «αηδιαστικό».


«Αυτό είναι το σταυρόλεξο των NYTimes σήμερα την πρώτη μέρα του Χανουκά. Τι στο διάολο, @nytimes;», έγραψε ο δημοκρατικός Κιθ Έντουαρντς. Σε μεταγενέστερή του ανάρτηση επισήμανε ότι κανένα σημαντικό Μέσο Ενημέρωσης δεν είχε καλύψει το περιστατικό.

«Μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί το σταυρόλεξο των Times είναι σβάστικα την πρώτη μέρα του Χανουκά», έγραψε άλλος χρήστης του Twitter.

«Μόνο οι New York Times θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν ένα τέτοιο σταυρόλεξο το Χανουκά», έγραψε o γιος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.


Σημειώνεται ότι το Χανουκά είναι μεγάλη εβραϊκή γιορτή, σε ανάμνηση της επανάκτησης του Ναού του Σολομώντος, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μακκαβαίων εναντίον του ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών τον 2ο π.Χ. αιώνα. Η γιορτή της Χανουκά (Hanukkah) διαρκεί οκτώ νύχτες και ημέρες, με αφετηρία την 25η ημέρα του μήνα Κισλέβ, σύμφωνα με το Εβραϊκό Ημερολόγιο (σούρουπο της 18ης Δεκεμβρίου – βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου 2022). Είναι γνωστή ως εορτή των Φώτων, επειδή ανάβεται μία ειδική λυχνία με εννέα βραχίονες, που ονομάζεται μενορά ή χανουκά.