Ως γνωστόν, ένας ευρωβουλευτής εξασφαλίζει ένα αρκετά ικανοποιητικό μηνιαίο εισόδημα και παροχές, ενώ μπορεί να διατηρεί και «παράλληλες» δραστηριότητες, διότι δεν υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου από τον Kανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενασχολήσεις των μελών του. 

Πλουσιοπάροχες απολαβές

Από τον Ιούλιο του 2009 όλοι οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τον ίδιο μισθό. Καθορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού του δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός είναι €9.386,29 (από 01/01/2022).

Όλοι οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της Ε.Ε., μετά τις οποίες ο μισθός είναι 7.316,63 ευρώ. Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο.

Αυτές φυσικά δεν είναι οι μόνες αποδοχές του ευρωβουλευτή.

Επίδομα γενικών δαπανών €4.778 μηνιαίως. Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το κόστος των εισιτηρίων για τη συμμετοχή τους στο Στρασβούργο με την υποβολή αποδείξεων. Τα μέλη που ταξιδεύουν εντός και εκτός του κράτους-μέλους στο οποίο εκλέγονται, μπορούν να λάβουν αποζημίωση μέχρι μέγιστου ετήσιου ποσού 4.716 ευρώ.

Το Κοινοβούλιο καταβάλλει επίδομα 338 ευρώ για την κάλυψη διαμονής και των σχετικών δαπανών για κάθε ημέρα που οι βουλευτές βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Για συναντήσεις εκτός Ε.Ε. το επίδομα είναι €169. Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επιστροφή των δύο τρίτων των ιατρικών τους εξόδων.

Χλιδή ακόμα κι αν… δεν εκλεγούν

Ένας ευρωβουλευτής, όμως, ακόμα κι όταν δεν ξαναεκλεγεί πληρώνεται.

Μετά τη λήξη της θητείας τους οι ευρωβουλευτές δικαιούνται μεταβατικό επίδομα, ίσο με τον μισθό τους, για έναν μήνα ανά έτος που ήταν στην Ευρωβουλή. Η μέγιστη διάρκεια αυτού του επιδόματος είναι δύο έτη.

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές έχουν και μπάζετ για προσλήψεις. Προσλαμβάνουν το δικό τους προσωπικό, εντός προϋπολογισμού που ορίζει το Κοινοβούλιο. Το 2022 το μέγιστο διαθέσιμο μηνιαίο ποσό για όλες τις δαπάνες που συνεπάγεται η πρόσληψη προσωπικών βοηθών είναι €26.734 ανά ευρωβουλευτή.

Στη σύνταξη από νωρίς & με παχυλές απολαβές

Όσο για τη σύνταξη; Βγαίνουν μάλλον νέοι και μάλλον πιο ξεκούραστοι από τους περισσότερους συνταξιούχους.

Τα μέλη δικαιούνται σύνταξη γήρατος όταν συμπληρώσουν τα 63. Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος θητείας, αλλά όχι περισσότερο από το 70% συνολικά.