Ανησυχία και απογοήτευση για την ποινή φυλάκισης που επέβαλε η τουρκική δικαιοσύνη στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

«Αυτή η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» είπε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους» συνέχισε.

Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου, σχεδόν έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες Προεδρικές Εκλογές του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου.

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση, στην οποία θα ασκήσει έφεση όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ.

Ύστερα από την πρωτόδικη καταδίκη του ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε μέσω μιας ηγετικής ομιλίας μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ενώ την ίδια στιγμή το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από κάτω μετριόταν σε χιλιάδες υποστηρικτές.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, κάλεσε τους ψηφοφόρους του, να τον στηρίξουν και μάλιστα κατά την ομιλία του χρησιμοποίησε λόγια του Ερντογάν. Δεν λησμόνησε βέβαια να τον θεωρήσει ως υπαίτιο για την πρωτόδικη καταδίκη του.

«“Πρέπει να το έχουν καταλάβει ότι δεν θα μπορέσουν να σταθούν μπροστά μας στις κάλπες. Και γι’ αυτό επέλεξαν αυτή την οδό. Αυτή είναι η στρεβλή οδός. Διότι θα έρθει μία ημέρα που κι αυτοί που πολιτικοποιούν τη δικαιοσύνη θα την έχουν ανάγκη”. Πόσο σωστές προτάσεις! Κι εγώ αυτό σκέφτομαι. Αλλά αυτά τα λόγια δεν είναι οι προτάσεις που εσύ ο ίδιος είπες για να λάβουν τη σημερινή απόφαση; Αυτά δεν είναι δικά σου λόγια;» είπε.

Ο Ιμάμογλου, τόνισε με νόημα πως η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε αντικατοπτρίζει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Τουρκία. O Εκρέμ Ιμάμογλου αποθεώθηκε από τους παρευρισκόμενους. Πολλοί από αυτούς φώναζαν συνθήματα όπως: «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη».

Σημειώνεται πως την άσκηση έφεσης ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης θα παραμείνει στη θέση του, καθώς έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Εάν καταδικαστεί και στο εφετείο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα του επιτρέψει να τεθεί επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την ομιλία του, ο Ιμάμογλου πήγε στο γήπεδο μπάσκετ της Εφές, η οποία φιλοξενεί την Μπασκόνια. Μόλις μπήκε στο γήπεδο, όλο το στάδιο τον χειροκρότησε.

Οι εκλογές του 2019 και η ήττα Ερντογάν

Όμως, η «κόντρα» Ιμάμογλογου – Ερντογάν ξεκίνησε το 2019. Ο 52χρονος Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος, αφού προκάλεσε τον Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP. Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε, ωστόσο, να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος, που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμα ευρύτερη νίκη.

Μερικούς μήνες αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η βασική κατηγορία που τον κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με τον εισαγγελέα να ζητάει ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα για «εξύβριση» των μελών της Εκλογικής Επιτροπής.

«Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντας τους δικούς του όρους στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Στο μεταξύ, οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, o οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Γερμανία, ζητώντας από την κυβέρνηση Ερντογάν να «μαζέψει τα μυαλά της».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οποιαδήποτε απόφαση πέραν της αθώωσης αποτελεί «ομολογία της εντολής από το παλάτι και της συνωμοσίας» εννοώντας παρέμβαση στη δικαιοσύνη του Τούρκου προέδρου. «Προειδοποιώ τελευταία φορά το παλάτι. Τραβήξτε τα χέρια σας από το δικαστήριο. Αυτός ο κόσμος δεν είναι ανυποστήρικτος. Μαζέψτε τα μυαλά σας» σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες Προεδρικές εκλογές ο Εκρέμ Ιμάμογλου,  δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τούς φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν.