Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν και σήμερα (13/12) τη Λισαβόνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπόγειες σήραγγες στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, να παρασυρθούν αυτοκίνητα, να αναγκαστούν οι αρχές να διακόψουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ και να κλείσουν κεντρικοί δρόμοι.

Το γραφείο του δημάρχου της Λισαβόνας έθεσε την πόλη σε «κόκκινη» προειδοποίηση κακοκαιρίας περίπου στις 6.30 π.μ και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Από τα μεσάνυχτα οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανέφεραν 275 περιστατικά στη Λισαβόνα και στη γειτονική πόλη Σετούμπαλ, με πλημμυρισμένους δρόμους, σήραγγες και σιδηροδρομικούς σταθμούς.
 

«Δεν θα είναι εύκολο»

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Αντρέ Φερνάντες, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν θα είναι εύκολη» η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς οι βροχοπτώσεις πιθανόν να ενταθούν. Επιπλέον, το γραφείο του δημάρχου ανακοίνωσε ότι δεν λειτουργούν τα λεωφορεία και τα τραμ της πόλης, το μετρό δεν λειτουργεί πλήρως και κάποιοι σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν είναι προσβάσιμοι επειδή έχουν πλημμυρίσει.

Να σημειωθεί ότι οι δημοτικές αρχές της Λισαβόνας δέχτηκαν κριτική επειδή απέτυχαν στη διάρκεια των χρόνων να κατασκευάσουν υποδομές για να αποτρέψουν τις πλημμύρες. Ο δήμαρχος, Κάρλος Μοέδας, είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν έργα για την κατασκευή μιας σήραγγας αποστράγγισης μήκους πέντε χιλιομέτρων.