Στο στόχαστρο των ιταλικών και βελγικών αρχών έχει μπει η οικογένεια του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι για την πολύκροτη υπόθεση «Qatar Gate».

Η σύζυγός του, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και η κόρη του, Σίλβια, βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, σε διαφορετικά σπίτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να έχουν καμία επαφή με δημοσιογράφους ή συγγενείς, ενώ τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν κατασχεθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της RAI, οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης και των δύο γυναικών στο Βέλγιο. Ο συνήγορός τους είχε επιχειρήσει να εμποδίσει την έκδοσή τους και ζήτησε, μάλιστα, παραπάνω χρόνο για να μελετήσει τη δικογραφία. «Δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος παρεμπόδισης της παράδοσης στο Βέλγιο», αποφάνθηκε η δικαστής του Εφετείου της Μπρέσια Άννα Ντάλα Λιμπέρα στο διάταγμα που επικυρώνει τη σύλληψη της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και της Σίλβια Παντζέρι.

Τι βρέθηκε

Σε νέα έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε άλλο διαμέρισμα του Παντζέρι στο Μιλάνο κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές. Στην κατοικία του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού τύπου, έχουν βρεθεί 500.000 ευρώ. Επιπλέον 17.000 ευρώ κατασχέθηκαν από την οικονομική αστυνομία, μετά από έφοδο στη μονοκατοικία του Παντζέρι σε χωριό έξω από το Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας.

Οι συνομιλίες

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, τόσο η σύζυγος, όσο και η κόρη συζητούν για τις παράνομες δραστηριότητες του πρώην ευρωβουλευτή. Φέρονται, δε, να συμμετέχουν ακόμη και στη μεταφορά των «δώρων» του Μαροκινού πρέσβη στην Πολωνία.

Η Μαρία Κολεόνι σε συζητήσεις εμφανίζεται ανήσυχη και αμφισβητεί ανοιχτά την ικανότητα του συζύγου της να φέρει εις πέρας διάφορες ειδικές αποστολές χρημάτων. Επανειλημμένα του τονίζει ότι δεν πρέπει να κάνει «συναλλαγές χωρίς εκείνη να μπορεί να τον ελέγξει». Το ζευγάρι συζητά συχνά για την χρήση μίας πιστωτικής κάρτας που τους έχει δοθεί από ένα πρόσωπο που φέρει το ψευδώνυμο «The Giant», ενώ η 63χρονη γυναίκα απαιτεί να μπουν στο λογαριασμό της «άμεσα 35 χιλιάδες ευρώ».

Χλιδάτη ζωή

Η σύζυγος, πάντως, ακούγεται να λέει στον Παντζέρι ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδέψουμε 100 χιλιάδες ευρώ σε διακοπές όπως πέρυσι». Έχει καταγραφεί μια ακόμα συνομιλία, στην οποία διαφωνούν για τις οικογενειακές διακοπές που σχεδίαζαν για αυτά τα Χριστούγεννα, με την Κολεόνι να χαρακτηρίζει το προϋπολογισμένο κόστος των 9.000 ευρώ ανά άτομο «παράλογο» και «εξαιρετικά τσιμπημένο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ συχνά η οικογένεια Παντζέρι επισκέπτονταν και έναν νέο εξωτικό προορισμό, ξόδευε χιλιάδες ευρώ και επιδείκνυε τις στιγμές χλιδής με φωτογραφίες στα social media.

Ταξίδια

Η Σίλβια Παντζέρι, 38 ετών και δικηγόρος, τα τελευταία έντεκα χρόνια διατηρεί ένα πολυτελές σπίτι και γραφείο σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες στο Μιλάνο. Υπερηφανεύεται για τις δραστηριότητες της που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας και του διαδικτυακού εκφοβισμού. Όλα αυτά ενώ εμφανίζεται με φίλους σε μια πισίνα στο Μαϊάμι, εκφράζοντας την θλίψη της για το ότι «οι διακοπές τελείωσαν». Μόλις δύο εβδομάδες μετά «πετάχτηκε» μέχρι το Μοντρεάλ. Τον περασμένο Νοέμβριο, μιλώντας για τα δικαιώματα των γυναικών, δημοσίευσε εικόνες από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.