Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στα τέλη της χρονιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα το Κρεμλίνο, εν μέσω αυξανόμενων στρατιωτικών αποτυχιών της Ρωσίας στην Ουκρανία και κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Μόσχα.

«Έως τις αρχές της νέας χρονιάς, δεν θα υπάρξει» συνέντευξη Τύπου του προέδρου, δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν μιλάει στον Τύπο σε άλλες περιπτώσεις, κυρίως κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως το μεγάλο τετ-α-τετ του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τύπο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2001, με εξαίρεση την περίοδο από το 2008 έως το 2012, κατά την οποία κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Συγκεντρώνοντας εκατοντάδες Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους, αυτή η ετήσια συνέντευξη Τύπου διαρκεί συνήθως πολλές ώρες, με τον Ρώσο ηγέτη να απαντά απευθείας σε ερωτήσεις για κάθε είδους θέμα, από τη διπλωματία έως τα καθημερινά προβλήματα των Ρώσων.

Οι απαντήσεις του προέδρου στα μέσα ενημέρωσης ισοδυναμούσαν συχνά με διαταγές που δίδονταν στην κυβέρνηση ή στις περιφερειακές αρχές.

Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου στα τέλη του έτους έρχεται ενώ η Ρωσία, που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καταγράφει αυτούς τους τελευταίους μήνες στρατιωτικές αποτυχίες και εξέδωσε διάταγμα για μερική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία, έχοντας πληγεί από κύμα κυρώσεων από τη Δύση από την αρχή της επίθεσης αυτής, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με εμπάργκο στην παράδοση του πετρελαίου της στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ