Συνεχίζονται οι εντάσεις στο Κόσοβο, με τις διαδηλώσεις να δημιουργούν μια εικόνα χάους. Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες ήχησαν εκρήξεις και πυροβολισμοί, ενώ οι τελευταίες εντάσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση της Πρίστινας να διοργανώσει, στις 18 Δεκεμβρίου, στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, τοπικές εκλογές.

Ωστόσο, λίγο μετά το στήσιμο των οδοφραγμάτων, η Κοσοβάρα πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναβάλει τις τοπικές εκλογές για τις 23 Απριλίου.

Έτσι, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια, την ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τον βαθύ προβληματισμό τους για την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο. Εκείνοι που έστησαν παράνομα οδοφράγματα θα πρέπει αμέσως να τα απομακρύνουν» σημείωσε στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, Τζεφ Χοβενιέρ.

«Το Κοσσυφοπέδιο μείωσε την ένταση αναβάλλοντας τις τοπικές εκλογές. Η πρόσφατη ρητορική από τη Σερβία, όμως, οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα. Η πρόταση για αποστολή σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο είναι εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο και με τις τελευταίες επιθέσεις στο Κόσοβο» δήλωσε από την πλευρά της, σε tweet, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Παράλληλα, εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου έστησαν οδοφράγματα, τις προηγούμενες ημέρες, σε δρόμο στο βόρειο τμήμα του, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία.

Φορτηγά, ασθενοφόρα και αγροτικά μηχανήματα τοποθετήθηκαν, έτσι ώστε να αποκλείσουν την κυκλοφορία, σε ένα περιβάλλον έντασης που σημαδεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από εκρήξεις, πυροβολισμούς και επίθεση που είχε στόχο μια αστυνομική περίπολο. Ένας Αλβανός αστυνομικός του Κοσόβου τραυματίστηκε σε αυτή την επίθεση.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές από τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου είναι εξοργισμένοι με τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού σερβικής εθνότητας που θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Κοσοβάρων αστυνομικών.

Μάλιστα, σειρήνες ήχησαν σε αρκετές πόλεις του βορείου Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία για να ξεκινήσει το κίνημα που οργανώθηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές εξήγησαν ότι ήθελαν να εμποδίσουν «τη μεταφορά στην Πρίστινα» του συλληφθέντα πρώην αστυνομικού.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο, Σέρβοι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία στα δύο κύρια συνοριακά σημεία διέλευσης μεταξύ του Κοσόβου και Σερβίας, για να εκφράσουν την οργή τους για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου, η οποία αριθμεί συνολικά σχεδόν 120.000 μέλη, δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Πρίστινας με την ενθάρρυνση του Βελιγραδίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.