Σήμερα, Δευτέρα ξεκινά η δίκη του Νικολά Σαρκοζί σε δεύτερο βαθμό για διαφθορά. Πρωτοβάθμια έχει καταδικαστεί σε τρία έτη φυλακή.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα εκτίσει τον ένα χρόνο και θα πάρει αναστολή για τα υπόλοιπα δύο.

Σημειώνεται πως ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες διαφθοράς δικαστή εν ενέργεια και δωροδοκίας στην υπόθεση Μπισμούτ-τηλεφωνικής παρακολούθησης.

Οι αρχές αντιλήφθηκαν ότι ο πρώην πρόεδρος και ο δικηγόρος του μιλούσαν με δικαστή μέσω κινητού τηλεφώνου που ανήκε σε κάποιον Πολ Μπισμούτ. Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν ο ίδιος ο Σαρκοζί με ψεύτικη ταυτότητα χρήστη.

Πρωτοβάθμια, οι συγκατηγορούμενοι του, ο δικηγόρος και συνεργάτης του Τιερί Ερζογκ, αλλά και ο πρώην πλέον δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, στον οποίο ο Σαρκοζί υποσχέθηκε ευνοϊκή προαγωγή στο Μονακό με αντάλλαγμα πληροφορίες για άλλη δικαστική υπόθεση που αφορούσε χρηματοδότηση από τη δισεκατομμυριούχο Μπετανκούρ, καταδικάστηκαν επίσης με βαριές ποινές πρωτοβάθμια.

Ο Νικόλα Σαρκοζί κινδυνεύει με καταδίκη 10ετους κάθειρξης και ένα εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο.

Στην πρώτη δίκη, αν δεν ασκούσε έφεση, θα εξέτιε την ποινή του στην κατοικία του φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι.