Έξι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο στη Βρετανία, ανάμεσά τους πέντε παιδιά κάτω των 10 ετών, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι τον τελευταίο μήνα, μέσα σε επτά ημέρες από τη διάγνωση στρεπτόκοκκου Α, σε παιδιά κάτω των 10 ετών στην Αγγλία, ενώ ένα παιδί κάτω των 10 ετών πέθανε επίσης στην Ουαλία, αφού μολύνθηκε από αυτόν.


Τα στοιχεία των υγειονομικών Αρχών της Βρετανίας για τον στρεπτόκοκκο Α

Ο οργανισμός υγείας ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα οστρακιάς, η οποία προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο Α, «συνεχίζουν να παραμένουν υψηλότερα απ' ό,τι θα βλέπαμε συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου», ενώ καταγράφηκαν 851 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο στα 186 τα προηγούμενα χρόνια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές λοιμώξεις. Συνήθως οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι ήπιες, αλλά σε μικρό αριθμό περιπτώσεων οι ασθενείς μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Ο δρ Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής της βρετανικής υγειονομικής Αρχής UKHSA, είπε: «Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα και να επισκέπτονται έναν γιατρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε το παιδί τους να θεραπευτεί και να σταματήσουμε τη λοίμωξη πριν γίνει σοβαρή. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης ύστερα από μια περίοδο οστρακιάς, με πονόλαιμο ή λοίμωξη του αναπνευστικού».