Νέα τακτική βρήκε η κυβέρνηση του Πεκίνου, προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις των νεαρών, κυρίως, φοιτητών, που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική μηδενικής ανοχής για τον κορονοϊό και έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και τον ηγέτη του, Σι Τζινπίνγκ.

Αν και τις τελευταίες ώρες οι κινεζικές αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν τα αυστηρά μέτρα lockdown σε πολλές περιοχές, οι αρχές προχωρούν σε μία άνευ προηγουμένου λογοκρισία, με σκοπό να «φιμώσουν» τις διαμαρτυρίες που οργανώνουν Κινέζοι φοιτητές, μέσω του Διαδικτύου.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά στοιχεία που έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα, μπορούν να τους εντοπίσουν όπου κι αν βρίσκονται.

«Ανά πάσα στιγμή», όπως επισημαίνει το CNN, «η κυβέρνηση του Πεκίνου ξέρει πού ακριβώς είναι οι πολίτες, κυρίως αυτοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς μπορεί να τους βρίσκει μέσω των κινητών τους τηλεφώνων».

«Χρησιμοποιούν δεδομένα κινητών τηλεφώνων για να εντοπίσουν τους διαδηλωτές που ξεχύθηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους ενάντια στα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τον Covid», σύμφωνα με ηχογράφηση τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ διαδηλωτή και αστυνομίας, που βρίσκεται στα «χέρια» του CNN.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», η καταστολή των εικονικών διαδηλώσεων που ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πεκίνου περιλαμβάνει την παρακολούθηση και ανάκριση των διαδηλωτών, η οποία έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας.

«Η λογοκρισία σε επίπεδο "έκτακτης ανάγκης", που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πεκίνου για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες μηδενικής ανοχής για τη νόσο Covid, δεν εκπλήσσει», όπως σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε καταστολή εικονικών ιδιωτικών δικτύων, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να έχουν πρόσβαση σε απαγορευμένες μη κινεζικές ειδήσεις και εφαρμογές κοινωνικών μέσων.

Πληροφορίες που διέρρευσαν σε διαδικτυακές κινεζικές πλατφόρμες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο Twitter, με αφορμή τις διαδηλώσεις των Κινέζων φοιτητών, αποκαλύπτουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες των αρχών για το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών να παρακάμψουν το λεγόμενο «Μεγάλο Τείχος Προστασίας» της Κίνας.

Οι διαμαρτυρίες έχουν λογοκριθεί από την κινεζική κυβέρνηση, ωστόσο οι διαδηλωτές, όπως και άλλοι πολίτες, χρησιμοποίησαν αυτήν την εβδομάδα το Διαδίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μη κινεζικές ειδήσεις και σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων που είναι απαγορευμένες στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

«Στη Σαγκάη εμφανίστηκαν ολέθρια πολιτικά συνθήματα. Οι φοιτητές κολεγίων και πανεπιστημίων πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας, με τα ξένα ΜΜΕ να τη στοχοποιούν. Για τον λόγο αυτόν, διάφοροι ιστότοποι έχουν ενισχύσει τη διαχείριση περιεχομένου», όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Πηγή: protothema.gr