Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια από τις ομορφότερες περιόδους για αγορές και δώρα. Αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν καλά σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αφού έχουν δημιουργήσει «Χριστουγεννιάτικες αγορές» με γιορτινά φαγητά, μουσική, στολίδια αλλά και υπόγειες διαδρομές.  

Πάρκο Zrinjevac, Ζάγκρεμπ, Κροατία

Το πάρκο Zrinjevac στο Ζάγκρεμπ μετατρέπεται σε «χριστουγεννιάτικη χώρα θαυμάτων», με φαναράκια που φωτίζουν τις λεωφόρους, δέντρα και μια όμορφη αγορά με ξύλινους πάγκους που πωλούν δώρα φτιαγμένα από ντόπιους, καθώς και γιορτινά φαγητά και ποτά. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την πόλη στο πλαίσιο του Zagreb Advent, το οποίο διαρκεί έξι εβδομάδες. Στην πλατεία Ban Josip Jelačić υπάρχει ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, με ζωντανή μουσική, παγοδρόμια και πάγκους.

zagreb

Χριστουγεννιάτικη αγορά Valkenburg, Ολλανδία

Η «επίγεια» χριστουγεννιάτικη αγορά Valkenburg είναι αρκετά παραδοσιακή. Πωλητές προσφέρουν τα συνηθισμένα γιορτινά στολίδια και μπιχλιμπίδια, αλλά κάτω από αυτή βρίσκεται η μεγαλύτερη υπόγεια χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης. Για να φτάσετε εκεί υπάρχουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια που σας καθοδηγούν και μια ψηφιακή εφαρμογή που βοηθά τους αγοραστές να περιηγηθούν στον λαβύρινθο της χριστουγεννιάτικης ευθυμίας σε αυτό το υπόγειο λατομείο του 18ου αιώνα που μετατράπηκε σε γκαλερί τέχνης. Τα εισιτήρια πρέπει να αγοραστούν εκ των προτέρων.
Valkenburg

Νυχτερινή αγορά του Παρισιού, Γαλλία

Η νυχτερινή αγορά του Παρισιού δίνει έμφαση στην ηθική κατανάλωση και στους ντόπιους δημιουργούς. Βρίσκεται στη Cité Fertile πίσω από τη La Grande Halle και είναι εμπνευσμένη από τις νυχτερινές αγορές της Ασίας, με περισσότερους από 80 ανεξάρτητους πωλητές που πωλούν προϊόντα με κοινωνικό-περιβαλλοντικό χαρακτήρα, όπως τα κοσμήματα της Sable Vert, που είναι φτιαγμένα από βότσαλα. Βιολογικά χριστουγεννιάτικα μεζεδάκια και ποτά σερβίρονται σε πάγκους. Όποιος αποφασίσει να επισκεφτεί την αγορά θα απολαύσει, ακόμα, μουσική από ντόπιους DJs και μουσικούς.
la-defense-christmas-market

Χριστουγεννιάτικη αγορά Münsterhof, Ζυρίχη, Ελβετία

Υπάρχουν αρκετές χριστουγεννιάτικες αγορές στη Ζυρίχη. Η πιο δημοφιλής είναι η αγορά Bellevue στην οποία μπορείτε να βρείτε πάγκους, φαγητό και μοντέρνα ρούχα σχεδιαστών. Μια ακόμα must αγορά είναι αυτή στο Münsterhof. Απολαύστε ζεστό κρασί από ένα τοπικό οινοποιείο και αγοράστε κάλτσες από τοπικούς σχεδιαστές ή βρώσιμα σουβενίρ, όπως σάλτσες Tsüri.
web_zuerich_weihnachten

Χριστουγεννιάτικη αγορά Liseberg, Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Πάρκα στο Gothenburg φιλοξενούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η πιο διασκεδαστική, ιδίως για τα παιδιά, είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά που πραγματοποιείται στο θεματικό πάρκο Liseberg, το οποίο μετατρέπεται σε μια χειμερινή «χώρα θαυμάτων» για τον Δεκέμβριο. Υπάρχει παγοδρόμιο, το χωριό του Άγιου Βασίλη με εργαστήρια ξωτικών, πάγκοι της αγοράς και εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακά σουηδικά χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Το Γκέτεμποργκ αποτελεί την πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου τα τελευταία έξι χρόνια, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα 5 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα φώτα που φωτίζουν το πάρκο τροφοδοτούνται από ανεμογεννήτρια.
Liseberg-Christmas-Market-in-Gothenburg-5