Η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διαδηλώσεις τόσο κατά των σκληρών μέτρων κατά του κορονοϊού όσο και κατά του προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Μετά τις διαδηλώσεις, η Αστυνομία έχει προβεί σε άγνωστο αριθμό συλλήψεων, ενώ έχει προχωρήσει και σε ανακρίσεις πολιτών.

Σύμφωνα με τον «Guardian», η Αστυνομία ανακρίνει ακόμα και τηλεφωνικά όσους θεωρεί ότι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις είναι γενικά ειρηνικές, με τους πολίτες να κρατούν απλώς μια λευκή κόλλα Α4.


«Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε», αναφέρει μιλώντας στο Reuters 26χρονος διαδηλωτής.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η Αστυνομία προχώρησε σε έλεγχο των κινήσεων διαδηλωτών μέσα από τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έλεγξαν ακόμα και ποιες εφαρμογές είχαν κατεβάσει.

Στην πόλη Χάνκτσου, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία για να αποτρέψουν αντίστοιχη διαδήλωση, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ ακολούθησε η σύλληψη τουλάχιστον ενός ανθρώπου.


Εδώ και μέρες, η χώρα είναι ανάστατη εξαιτίας των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού τρία χρόνια μετά την εκδήλωσή της. Η κινεζική Αστυνομία ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα για την αποτροπή νέων κινητοποιήσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια οι Κινέζοι στρέφονται κατά του ηγέτη της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.


38.645 κρούσματα και κανένας νεκρός

Οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από πέντε συνεχόμενες ημέρες που έσπαγαν τα ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο, καταγράφοντας 38.645 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, με τις 3.624 περιπτώσεις να παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19 και τα υπόλοιπα 35.021 ασυμπτωματικά, τα οποία το Πεκίνο μετράει χωριστά.

Χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκε ρεκόρ 40.347 κρουσμάτων, εκ των οποίων 3.822 παρουσίαζαν συμπτώματα.

Πάντως, δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας, με τα 1,4 δισ. κατοίκους, παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 315.248 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (του υπουργείου Υγείας).

*Φωτογραφία: Reuters