Είναι απαραίτητο να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας στο Ερεβάν.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την αιματοχυσία και να ξεκινήσουμε ειρηνευτικές συνομιλίες. Το ερώτημα είναι, αν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Ο ίδιος παρομοίασε τα γεγονότα στην Ουκρανία «με έναν ανεμοστρόβιλο που δυναμώνει, ο οποίος παρασύρει όλο και περισσότερες χώρες και δημιουργεί νέα προβλήματα». «Οι δυτικές χώρες μας κατηγόρησαν και συνεχίζουν να μας κατηγορούν για όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα. Προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να σύρουν τη Λευκορωσία σε αυτή τη σύγκρουση, παρόλο που οι ίδιοι είναι "μέχρι τα αυτιά" μπλεγμένοι σε αυτήν. Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα προγράμματα του ΝΑΤΟ. Το Κίεβο εφοδιάζεται με δυτικά όπλα και στρατιωτική τεχνολογία», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο υπενθύμισε ότι η Λευκορωσία προειδοποιούσε συνεχώς και επίμονα για επικίνδυνη κλιμάκωση της στρατιωτικοπολιτικής κατάστασης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. «Επισημάναμε την υποβάθμιση του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, την απαξίωση των συμφωνιών στον τομέα του αφοπλισμού και του ελέγχου των όπλων. Δυστυχώς, τότε δεν μας άκουγαν. Και βλέπουμε το τραγικό αποτέλεσμα αυτής της αλαζονικής στάσης» ανέφερε.