«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και Κούρδων μαχητών της Συρίας κι έτσι, «ανοίγει ο δρόμος» για νέα χερσαία επιχείρηση της Άγκυρας, εκτιμούν Αμερικανοί ειδικοί.

Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ήδη χθες, Δευτέρα, εν μέσω εθνικιστικής έξαρσης μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και σχεδόν έξι μήνες πριν από τις εκλογές, ότι οι επιχειρήσεις της Άγκυρας δεν θα περιοριστούν σε αεροπορικές επιθέσεις. 

Υπενθυμίζεται πως οι Κούρδοι προχώρησαν σε επίθεση αντιποίνων στην επαρχία της Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας, που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, μετά τα πολλαπλά τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία κατά θέσεων μαχητών του PKK και των YPG. Aλλά ο Ερντογάν είπε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει και νέα χερσαία επέμβαση στη Συρία, μετά τις τρεις που είχε εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια.

Καταδίκη από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θεωρούν μεν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά στηρίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG – συμμάχους τους στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία. Κι η αμερικανική υποστήριξη προς τις YPG έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ. Σε δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα καταδίκασε την επίθεση και στη Γκαζιαντέπ αποκαλώντας την «βίαιη και αδικαιολόγητη» και σε ανάρτησή της στο Twitter εξέφρασε τη θλίψη της «για τις τρεις αθώες ζωές που χάθηκαν στο Καρκαμίς».

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς οι ΗΠΑ ήταν που έστειλαν χιλιάδες εφόδια και εξοπλισμό, πυρομαχικά και όπλα στην τρομοκρατική περιοχή στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη χθεσινή επίθεση των Κούρδων, σημειώνοντας ότι έχει θέσει το θέμα και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως και στους προκατόχους του.

Το Πεντάγωνο αντίθετο σε στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Πάντως, η Ουάσιγκτον αντιτίθεται ως γνωστόν εδώ και καιρό σε μια μεγάλη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία επειδή θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι: «Συνεχίζει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, που αποσταθεροποιεί την κατάσταση στη Συρία ή παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ με στρατιωτικές δράσεις που δεν γίνονται σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση. Οι ενέργειες αυτές απειλούν τους κοινούς μας στόχους, περιλαμβανομένης της συνέχισης της μάχης κατά του ISIA και της διασφάλισης ότι δεν θα αναβιώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Φίλιπ Βεντούρα.

Οι εκλογικοί υπολογισμοί του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε από τον περασμένο Μάιο με στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, αλλά τα σχέδιά του προσέκρουσαν στις αντιδράσεις διαφόρων παραγόντων στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Ιράν.

Η φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και η νέα επίθεση στην επαρχία της Γκαζιαντέπ, που η τουρκική κυβέρνηση απέδωσε σε Κούρδους μαχητές, αυξάνει την πιθανότητα υλοποίησης της απειλής περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης με ειδικούς να θεωρούν ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει, αν όχι άμεσα, τότε τους επόμενους μήνες χερσαία επίθεση.

Τουρκία: Αντίποινα Κούρδων με πυραύλους στο Γκαζιαντέπ – Τρεις νεκροί

Σύμφωνα με τον Μαξ Χόφμαν, διευθυντή του τμήματος Εθνικής Ασφάλειας και Διεθνούς Πολιτικής του Center for American Progress, ένας από τους λόγους της κλιμάκωσης της έντασης είναι οι εκλογικοί υπολογισμοί του Ερντογάν καθώς οι Τούρκοι θα πάνε στις κάλπες σε έξι μήνες. «Η ιστορία είναι οδηγός μας εν προκειμένω. Οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες επεμβάσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έγιναν ενόψει εκλογών. Δεν νομίζω ότι είναι ο μοναδικός λόγος, αλλά σίγουρα είναι σημαντικός. Κάποια στιγμή πιθανότατα θα δούμε μια μεγάλη εισβολή», είπε.

Με την άποψή του συμφωνεί και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και το Ιράκ, Τζέιμς Τζέφρι, που έκανε λόγο για ενίσχυση του εθνικιστικού φρονήματος στην Τουρκία αυτό το διάστημα, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν μπορεί να εκλάβει μια χερσαία επιχείρηση ως τρόπο να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του.

Πώς θα επηρεαστούν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις από μια νέα εισβολή στη Συρία

Αμφότεροι οι ειδικοί προβλέπουν ότι σε περίπτωση νέας εισβολής της Τουρκίας, οι τόνοι και το επίπεδο της αμερικανικής αντίδρασης θα εξαρτηθούν από το ποιες περιοχές θα στοχοθετήσει στη βόρεια Συρία ο τουρκικός στρατός. «Αν γίνει μεγάλη τουρκική επίθεση, επί παραδείγματι, στο Κομπάνι, νομίζω ότι θα δούμε μια ισχυρότερη αμερικανική απάντηση», λέει ο Χόφμαν. Από την πλευρά του Τζέφρι εκτιμά ότι μολονότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να μην εισβάλει η Τουρκία, «η Ουάσιγκτον ανησυχεί λιγότερο για πιθανή στρατιωτική δράση τη βορειοδυτική παρά στη βορειοανατολική Συρία».

Στα ευρύτερα συμφραζόμενα των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ απο την άλλη εκκρεμεί το αίτημα της Άγκυρας για αγορά νέων F-16 και εκσυγχρονισμό άλλων 80 που ήδη διαθέτει από τις ΗΠΑ, αίτημα που απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Για τον Χόφμαν, μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Κομπάνι δεν θα βοηθήσει στη συνολική εικόνα της, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν σημαντικές φωνές στο Καπιτώλιο, ειδικά στις γερουσία, οι θέσεις των οποίων θα επηρεαστούν αρνητικά από μια πιθανή τουρκική εισβολή».