«Η προθυμία της Ρωσίας να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κόλπο για να καθυστερήσει ο πόλεμος μέχρις ότου οι δυνάμεις της Μόσχας ανακτήσουν τις δυνάμεις τους για να αντεπιτεθούν». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας πολιτικός και συγγραφέας, σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών και «έτοιμη να διαπραγματευτεί».

Μάλιστα, κατήγγειλε την Ουκρανία, επειδή αποσύρθηκε από τη διαδικασία, αλλά ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία Ζαχάρ Πριλέπιν ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι τα περί διαπραγματεύσεων είναι «κόλπο για να καθυστερήσει ο πόλεμος, μέχρις ότου ανασυνταχθεί η Ρωσία και αντεπιτεθεί με ενισχυμένες δυνάμεις».

Ειδικότερα, όπως είπε ο Πριλέπιν στην παρουσιάστρια της εκπομπής, Όλγκα Σκαμπέγιεβα, «η Ρωσία ελπίζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά, όποια κι αν είναι η έκβασή τους, κατά τη γνώμη του θα συνεχιστούν οι εχθροπραξίες».

«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι στρατηγικής σημασίας για μας να παραταθεί αυτή η κατάσταση. Σαφώς δεν είμαστε έτοιμοι για επιθετικές κινήσεις», σημείωσε ακόμα.

Ο Πριλέπιν υπογράμμισε ότι, επιδιώκοντας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η Ρωσία θα κερδίσει αρκετό χρόνο για να διπλασιάσει τις δυνάμεις της, προτού επιδιώξει νέα προέλαση. Ο Ζελένσκι έχει πει ότι το Κίεβο θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά μόνον με έναν νέο πρόεδρο και όχι τον Πούτιν.

«Φυσικά αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον του Ζελένσκι», δήλωσε ο Πριλέπιν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις. Και σημείωσε ότι, αν και πολλοί Ρώσοι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τα πυραυλικά πλήγματα κατά υποδομών της Ουκρανίας, αυτά «δεν θα νικήσουν το Κίεβο».

«Δεν κερδίζεις τον πόλεμο με τέτοια πλήγματα. Αποσκοπούν απλώς στο να τους εξωθήσουν σε διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Υποστήριξε, δε, ότι μια στρατιωτική ήττα έχει μεγαλύτερο βάρος στον καθορισμό της έκβασης του πολέμου από τις διαπραγματεύσεις και, ακόμα και αν ξεκινούσαν Ρωσία και Ουκρανία συνομιλίες που θα οδηγούσαν σε εκεχειρία, η Ρωσία «αναπόφευκτα» θα πρέπει να τελειώσει στα πεδία των μαχών τον πόλεμο.