Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις εξελίξεις μετά την πτώση πυραύλου ρωσικής κατασκευής στο χωριό Σεβόντοφ της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Παράλληλα, συναγερμός σήμανε στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Ενώ στην αρχή θεωρούνταν ότι πρόκειται για πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, στη συνέχεια οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι προήλθε από τον ουκρανικό στρατό και ότι πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο.

Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Αρχικά, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας τόνιζε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

«Στις 15:40 (σ.σ.: τοπική ώρα - στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (...) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δύο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠ.ΕΞ.

Ακόμα, κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Παρ' όλα αυτά, δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί τα μεσάνυχτα.

ΗΠΑ: «Ο πύραυλος ήταν ουκρανικός»

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος που κατέπεσε σε χωριό της Νοτιοανατολικής Πολωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενημέρωσε τους ηγέτες με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος που κατέπεσε στο χωριό Σεβόντοφ της Νοτιοανατολικής Πολωνίας ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε πει, ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ότι «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά (σ.σ.: ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία - πάντως θα το δούμε».

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της Ε.Ε. και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Αυξάνεται το επίπεδο επιτήρησης του εναέριου χώρου

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναέριου χώρου της Πολωνίας.

Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες, Τρίτη, αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία.

«Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία γι' αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε διαψεύσει ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια.