Η προεδρία της Γαλλίας απηύθυνε έκκληση σήμερα να επιδειχθεί η «μέγιστη σύνεση» όσον αφορά το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους που έπεσαν χθες στην Πολωνία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο άνθρωποι, καθώς «πολλές χώρες» της περιοχής διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό, προειδοποιώντας εναντίον του «μεγάλου κινδύνου κλιμάκωσης» του πολέμου στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.

«Το λογικό είναι να προσεγγίσουμε το ζήτημα με τη μέγιστη σύνεση (...). Πολλές χώρες διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό και άρα ο προσδιορισμός του τύπου του πυραύλου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι εντοπίσαμε τον δράστη» των εκτοξεύσεων, εξήγησε το Ελιζέ σε ανακοίνωσή του.

Υποστήριξη στις έρευνες από ΝΑΤΟ και G7

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».