Δηλώσεις για ψυχραιμία προς τον Πολωνικό λαό, μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε -πιθανόν από πυραύλους ρωσικής προέλευσης- χωριό της χώρα τους απηύθηναν ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και Ματέους Μοραβιέτσκι αντίστοιχα.

«Υπενθυμίζουμε τη διατύπωση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ που αναφέρει ότι τα μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη ενός από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια ενός από τα μέρη», ανέφερε ο κ. Ντούντα και πρόσθεσε: «Αναμφίβολα, ήταν, δυστυχώς, μια έκρηξη πυραύλων. Οι σύμμαχοί μας εμμένουν στις διαβεβαιώσεις τους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλα τέτοια γεγονότα έλαβαν χώρα». Σχετικά με την προέλευση του πυραύλου σημείωσε «Περιμένουμε το αποτέλεσμα της δουλειάς των ερευνητών. Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. Πιθανότατα επρόκειτο για πύραυλο ρωσικής κατασκευής, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη». Από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι έχει ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Γερμανό Καγκελάριο για τις εξελίξεις, ενώ τόνισε ότι ο πρεσβευτής μας θα παραστεί στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου αύριο και «είναι πολύ πιθανό ο πρεσβευτής να ζητήσει την έναρξη του άρθρου 4 για τις Συμμαχικές Διαβουλεύσεις».

____________2022-11-16__1_58_56___
Ο Πολωνός πρόεδρος σημείωσε απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του πως «είναι σημαντικό να ενεργήσουμε με σύνεση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θα είναι μια μεγάλη νύχτα, αύριο είναι μια άλλη σημαντική μέρα. Τα αεροπλάνα μας θα υποστηρίζονται από συμμαχικά αεροπλάνα. Δουλεύουμε πολύ ήρεμα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι ενεργούμε με σύνεση. Σας παρακαλώ, να είστε όλοι ήρεμοι. Οι Πολωνοί στρατιώτες βρίσκονται επί τόπου». Και πρόσθεσε: «Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα μας στηρίξει με τη μορφή Αμερικανών ειδικών. Θα είναι μια κοινή, συμμαχική δράση. Άκουσα τα ίδια λόγια από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Περιέγραψα επίσης την κατάσταση στον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».


Δήλωση προς τον Πολωνικό λαό έκανε και ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι
 επισημαίνοντας ότι «τέτοιες μέρες πρέπει να είμαστε μαζί. Μαζί είμαστε ασφαλείς. Μαζί δεν θα τρομάξουμε. Μαζί είμαστε δυνατοί». «Το χάος είναι ένα όπλο που χρησιμοποιεί η Ρωσία. Δεν μπορούμε να υποκύψουμε στη χειραγώγηση και στις ψεύτικες ειδήσεις. Ας είμαστε προσεκτικοί. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους Πολωνούς να παραμείνουν ψύχραιμοι γύρω από αυτή την τραγωδία. Ας είμαστε προσεκτικοί, ας μην μας χειραγωγούν. Πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Κάνω επίσης έκκληση σε όλη την πολιτική τάξη να αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει να δείξουμε στους Πολωνούς ενότητα και ότι κατανοούμε τον πολωνικό λόγο ύπαρξης», σημείωσε.

____________2022-11-16__1_59_48___
Ο ίδιος θύμισε και αυτός το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο: «Τα μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη ενός από τα δύο, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα Μέρη». «Διεξάγουμε αναλύσεις και διαβουλεύσεις με συμμάχους σχετικά με την πιθανή χρήση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε όλες τις αιτίες που συνέβησαν και όλα όσα συνέβησαν με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες που προσκαλέσαμε να συμμετάσχουν στην ομάδα ειδικών και ειδικών μας. Δεν θα αφήσουμε μόνους τις οικογένειες και τους συγγενείς αυτής της τραγωδίας».