Γυναίκα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σπάνια διατροφική διαταραχή χρειάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση επειδή προσπάθησε να καταπιεί ένα καλώδιο φορτιστή iPhone μήκους σχεδόν ενός μέτρου.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα με καταγωγή από την Πολωνία φέρεται να πάσχει από Pica, μια διαταραχή που συνδέεται με την κατανάλωση μη φαγώσιμων ουσιών. Αφού το καλώδιο της συσκευής σφηνώθηκε στον οισοφάγο της, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», καλώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αφού άρχισε να ασφυκτιεί, η γυναίκα φέρεται να έλαβε επείγουσα θεραπεία για την αφαίρεση του καλωδίου.

Δημοσιεύοντας μια ακτινογραφία στο Facebook, μια ομάδα με την ονομασία «Ready to Rescue», που κάνει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών στην πολωνική πόλη Wroclaw, ανέφερε: «Η περίπτωση παρουσιάζει μια γυναίκα που κατάπιε ένα καλώδιο φόρτισης (ρεύματος) για iPhone. Η γυναίκα κάλεσε την ομάδα διάσωσης μόνο αφού άρχισε να αντιμετωπίζει δύσπνοια λόγω της τοποθέτησης του άνω μέρους του καλωδίου στον οισοφάγο της».

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε αρχικά στη σελίδα στα social media μιας ομάδας που αυτοαποκαλείται Savage Paramedics, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «μια κοινότητα για επαγγελματίες υγείας που συναντιούνται για χιούμορ, διασκέδαση και εκπαίδευση» και πρωτοεμφανίστηκε το Σάββατο.

Συνοδευόταν από μια άλλη φωτογραφία που έδειχνε σε κοντινό πλάνο τον φορτιστή του τηλεφώνου που είχε σφηνωθεί μέσα στο λαιμό της γυναίκας.

«Το καλώδιο αφαιρέθηκε με επιτυχία στο νοσοκομείο και η γυναίκα ανάρρωσε πλήρως. Ωστόσο, δεν είπε σε κανέναν τον λόγο για τον οποίο κατάπιε αρχικά το καλώδιο φόρτισης. Καμία ιδέα;», ανέφερε η ομάδα.

Αν και κάποιοι έκαναν πλάκα με το περιστατικό, οι περισσότεροι στάθηκαν στη σοβαρότητα της διατροφικής διαταραχής, με κάποιον χρήστη να γράφει: «Pica. Δούλευα σε ψυχιατρικό ίδρυμα και είχαμε πολλές τέτοιες συμπεριφορές. Καρφιά, μεντεσέδες, συνδετήρες, νυχοκόπτες, χερούλια ντουλαπιών, σκεύη. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».

Ο όρος «διαταραχή Pica» προέρχεται από τη μεσαιωνική λατινική λέξη για την καρακάξα, λόγω της ευκαιριακής συμπεριφοράς διατροφής της. Συνδέεται με την κατανάλωση ουσιών που δεν έχουν σημαντική διατροφική αξία, όπως σαπούνι, μπογιά, ξύλο ή πέτρες.