Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Ο κ. Φίλης, με αφορμή την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε: «Το τουρκικό βαθύ παρακράτος έχει ιστορία σε τέτοιου είδους ενέργειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει προέλθει από κάπου αλλού. Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι οι Κούρδοι δεν επιλέγουν στόχους ανθρώπων που κινούνται σε έναν δρόμο με τέτοια πολυκοσμία, επιλέγουν συνήθως στρατιωτικούς ή αστυνομικούς στόχους».

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη: «Το τουρκικό βαθύ παρακράτος έχει ιστορία σε τέτοιου είδους ενέργειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει προέλθει από κάπου αλλού. Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι οι Κούρδοι δεν επιλέγουν στόχους ανθρώπων που κινούνται σε έναν δρόμο με τέτοια πολυκοσμία, επιλέγουν συνήθως στρατιωτικούς ή αστυνομικούς στόχους. Έχουν χτυπήσει οι Κούρδοι πράγματι και έχουν δολοφονήσει πάρα πολλούς, αλλά είναι στρατιώτες κι αστυνομικοί, δεν έχουν κάνει τέτοια χτυπήματα στο παρελθόν. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι τον Ιούνιο του ’15 για πρώτη φορά το φιλοκουρδικό κόμμα κατάφερε να μπει στη Βουλή και τότε είχε αποστερήσει από το AKP, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, την αυτοδυναμία. Από τον Ιούνιο του ’15 μέχρι τον Νοέμβριο του ‘15 μεσολάβησε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες κατέληξαν τον Νοέμβριο του ’15 να φέρουν το κυβερνών κόμμα με μια πλειοψηφία σχεδόν του 50%, που ήταν μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τα λέω όλα αυτά για να κρατήσουμε κάποια στοιχεία».

Και συνέχισε: «Σε ένα tweet μου χθες έγραψα ότι είναι η "έναρξη της εκλογικής περιόδου" στην Τουρκία αυτό το οποίο έγινε, γιατί είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, ακόμα κι αν κρατήσει χαμηλούς τόνους, κάποια στιγμή θα θελήσει να το αξιοποιήσει. Το γεγονός ότι έσπευσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο σκληρός Σοϊλού, να το χρεώσει στους Κούρδους είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο Ερντογάν. Ο οποίος Ερντογάν την προηγούμενη μέρα, προφανώς δεν συνδέω τα δύο, κατηγορούσε Ελλάδα, Ε.Ε. και ΗΠΑ ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία είτε μιλάμε για Γκιουλενιστές είτε μιλάμε για Κούρδους, επαναφέροντας το γνωστό ζήτημα περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Λαύριο κ.ο.κ. Δεν λέω ότι θα συνδεθεί η χθεσινή επίθεση με την Ελλάδα, αντιθέτως φαίνεται ότι η πρώτη απόπειρα από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης είναι να τη συνδέσει με τους Κούρδους της Συρίας, αλλά για σκεφτείτε πόσο βολικό είναι αν αυτή η επίθεση δώσει τον νομιμοποιητικό μανδύα στην τουρκική κυβέρνηση να εξαπολύσει μια ακόμα επίθεση σε βάρος των Κούρδων της Συρίας, για τους οποίους κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επί Μπάιντεν εξακολουθούν να τους στηρίζουν».

«Ξέρετε πόσο εύκολο είναι σε τέτοιου είδους καθεστώτα να γίνεται ένας αχταρμάς, δηλαδή ο κάθε αντικυβερνητικός ή αντικαθεστωτικός, ο καθένας ο οποίος εκφράζει μια διαφορετική άποψη από την κυρίαρχη κατηγορείται ως τρομοκράτης. Ο Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή ότι και αυτός ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του ’16, ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος, ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 4-5 χρόνια, μια ντουζίνα βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος. Μπορεί αυτό που συνέβη να δώσει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να κηρύξει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα και ξέρετε ότι αυτό σημαίνει ψήφους, διότι το φιλοκουρδικό κόμμα συγκεντρώνει και συντηρητικούς Κούρδους, αλλά και φιλελεύθερες φωνές, οι οποίες δεν θα έχουν πλέον πώς να εκφραστούν πολιτικά. Η ψήφος των Κούρδων θα είναι καθοριστική για τις επικείμενες εκλογές, οπότε ο Ερντογάν είχε δύο επιλογές, η μία είναι να προσεγγίσει τους Κούρδους και πάλι, αλλά αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τον Μπαχτσελί, και το άλλο είναι να συνεχίσει να τους δαιμονοποιεί και να βρει μια διασύνδεση, Κούρδοι του Κομπάνι της Συρίας με τους Κούρδους της Τουρκίας, με το φιλοκουρδικό κόμμα και όλοι μαζί αυτοί προσπαθούν να υπονομεύσουν το καθεστώς και την ασφάλεια της Τουρκίας, άρα ας τους θέσουμε εκτός νόμου. Φυσικά αυτά είναι αυθαίρετα που λέμε γιατι μπορεί να συμβεί κάτι και να μας διαψεύσει η πραγματικότητα ,αλλά απλώς αν επιλεγεί να χρεωθεί ή αν πράγματι έχει προκύψει από τους Κούρδους νομίζω ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά», συμπλήρωσε ακόμη.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπει στην ατζέντα του κ. Ερντογάν ο ισχυρισμός για την εκπαίδευση τρομοκρατών στην Ελλάδα, είπε: «Ο σπόρος είχε πέσει τους τελευταίους δύο μήνες, εγώ έχω καταγράψει τουλάχιστον δέκα φορές από πλευράς Τούρκων υπουργών να γίνεται αναφορά. Αν έχουμε μόνο μια επίθεση, ενδεχομένως εφόσον αυτή χρεώνεται στους Κούρδους της Συρίας, να μην έχουμε αυτού του είδους τη διασύνδεση, αλλά μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι το πέρας των εκλογών στην Τουρκία; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πέσω από τα σύννεφα, γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, και δύσκολα αυτό θα αλλάξει μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, είναι ένας βολικός εξωτερικός εχθρός».

Με αφορμή τη νίκη των Δημοκρατικών στην αμερικανική γερουσία, σημείωσε: «Είναι θετικό για την ίδια την Αμερική πολύ περισσότερο από τη στιγμή που φαίνεται να κόβονται τα φτερά του Τραμπ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δηλώσει την υποψηφιότητά του. Όσους από τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών υποστήριξε, σχεδόν όλοι έχασαν και αυτό δείχνει ότι η τοξικότητα του Τραμπ, ο οποίος θυμίζω ότι στις εκλογές του 2020 έχει 5,5 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω από τις εκλογές του ’16, άρα δεν είναι αμελητέα ποσότητα, ούτε πρέπει να τον υποτιμούμε, η αλήθεια είναι ότι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές κάπως έχει κοντύνει. Αυτό είναι καλό ως προς την Αμερική, ως προς την Ελλάδα ναι, η παρουσία Μενέντες στην επιτροπή είναι καλό νέο για εμάς, από εκεί και πέρα όμως στο ζήτημα των F16, στο οποίο έχουμε εστιάσει, που δεν αφορά στην Ελλάδα, αφορά στους S300 και απλώς ο Μενέντες προσπαθεί να βάλει κάποιους όρους για την πώληση των F16 στην Τουρκία. Αν μπορώ να κάνω μια εκτίμηση, είναι ότι τα F16 αργά ή γρήγορα θα δοθούν στην Τουρκία, απλώς δεν ξέρουμε αν αυτό θα γίνει με όρους, και δεν ξέρουμε αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις τουρκικές εκλογές, γιατί οι Αμερικανοί κρατούν στα χέρια τους αυτό το θέμα συνδέοντάς το και με τη Σουηδία και τη Φινλανδία».