Αν και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων στην Τουρκία αμφισβητείται, οι έρευνες που αφορούν τις εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023 είναι συνεχείς.

Είναι γνωστό ότι από τα τέλη του 2021 το AKP άρχισε να «χάνει έδαφος». Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Avrasya τον Δεκέμβριο του 2021, το μεγαλύτερο ποσοστό των Τούρκων πολιτών απάντησε ότι θα ψήφιζε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, με ποσοστό 30,4%, ενώ ακολουθούσε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με ποσοστό 27,6%. Η περίοδος αυτή αποτέλεσε την πρώτη φορά που κάποιο κόμμα φαινόταν να ξεπερνάει το AKP στις προτιμήσεις των πολιτών.

Έκτοτε, αρκετές δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν συνέχισαν να εμφανίζουν πρώτο το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία ALF φέρνουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην πρώτη θέση.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου 2022, στην ερώτηση «Εάν αυτή την Κυριακή διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το 28,1% απάντησε το CHP, ενώ το 27,7% το AKP, ακολούθησε το İyi Parti με 19% και το HDP με 8,7%.

dimoskopisi-alf-1

Στα τέλη του ίδιου μήνα, δημοσιεύτηκε νέα δημοσκόπηση με ίδιο ερώτημα και με ελαφρώς ανεβασμένο το ποσοστό για το CHP, που συγκέντρωσε το 28,3%, και πτώση 0,7% για το AKP που συγκέντρωσε το 27%.

dimoskopisialf-2

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALF δημοσίευσε ακόμα μίαέρευνα με το ερώτημα «Αν την Κυριακή διεξάγονταν γενικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», στην οποία το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωνε το 28%, σημειώνοντας μικρή πτώση, ενώ το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αύξησε ελαφρώς το ποσοστό συγκεντρώνοντας 27,2%. Ακολουθούσαν το Καλό Κόμμα με 16,9% και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (φιλοκουρδικό) με 8%.

dimoskopisialf-3

Το AKP ξανά πρώτο

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2022 η δημοσκόπηση που δημοσίευσε το ινστιτούτο ORC Research άλλαξε τα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση με ποσοστό 30,4% και ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24%, έχοντας πέσει κατά 4% από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Bu-pazar-secim-olsa-kasim-2022

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της αριστερής τουρκικής εφημερίδας «BirGün» ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της ότι, σύμφωνα με τον μέσο όρο 13 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είχε καταλάβει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις από τον Σεπτέμβριο με Μ.Ο 31,5%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ακολουθούσε με 26,4%, έπειτα το Καλό Κόμμα (İyi Parti) με 13,9%, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 10,5% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) με 7,3%.

Πώς ο Ερντογάν κατακτά και πάλι την πρώτη θέση

Σύμφωνα με αναλυτές στην Τουρκία, ο εθνικισμός, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και η αντιαμερικανική ρητορική αποτελούν τους λόγους για τους οποίους το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καταφέρνει και πάλι να κερδίζει την προτίμηση των Τούρκων πολιτών, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης για τις περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης

Στη μελέτη της τελευταίας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από το ORC Research, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που αφορούν τις περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, το CHP συγκέντρωσε το 34,1% των ψήφων στην περιφέρεια Şişli. Το AKP το 18,1%, εμφανίζοντας μείωση σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018.

Στο Bahçelievler, το AKP έπεσε από το 44,2% (εκλογές 2018) στο 31,7%. Ενώ το ποσοστό του CHP αυξήθηκε από 23,8% (εκλογές 2018) σε 26,3%.

Στο Üsküdar, εκτός από το AKP, το οποίο μείωσε το ποσοστό του από 42,2% (εκλογές 2018) σε 31,7%, το Καλό Κόμμα (İyi Parti) αύξησε το ποσοστό του σε 18,1%, κερδίζοντας κατά 8,2% περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μπορεί το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων σε κάποιες από τις περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, αλλά τα ποσοστά φαίνεται να έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018.

Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ALF 

Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ORC