Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για προέλαση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δεν φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν και η «σαρωτική νίκη» για το κόμμα του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μάλλον δε θα γίνει πραγματικότητα.

Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να αποσπάσουν αρκετές έδρες από τους Δημοκρατικούς, ωστόσο ο νυν πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και η παράταξή του, πιθανότατα θα αποφύγουν την οδυνηρή ήττα.

Οι μελλοντικές ισορροπίες δυνάμεων στο Κογκρέσο παραμένουν ασαφείς, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής από 48 έδρες στη Γερουσία των 100 εδρών, ενώ το GOP (Ρεπουμπλικάνοι) χρειάζεται 19 έδρες για να «αλώσει» τη Βουλή των Αντιπροσώπων (435 έδρες) και να πιάσει την πλειοψηφία των 218 εδρών (199 έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής, έναντι 168 των αντιπάλων τους).

Προβλήματα

Η παραπάνω εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην υλοποίηση της ατζέντας του Μπάιντεν στο δεύτερο μισό της θητείας του. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται, δίνουν ανάσα στους Δημοκρατικούς, που φιλοδοξούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας μετά και την απρόσμενη νίκη στην Πενσιλβάνια.

Σημαντική νίκη

Οι Δημοκρατικοί κράτησαν με τη νίκη της Μάγκι Χασάν επί του Ντον Μπόλντουτ την κρίσιμη έδρα του Νιου Χάμσαϊρ στη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επικράτησαν στο Οχάιο και στη Βόρεια Καρολίνα -και στις έδρες που απομένουν το κόμμα του Μπάιντεν έχει το προβάδισμα στις τρεις, σύμφωνα με εκτίμηση του CNN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκφράζονται φόβοι πως ίσως χρειαστούν μέρες για τα τελικά αποτελέσματα, ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος νέου χάους και νέων καταγγελιών περί εκλογικών παρατυπιών από τους Ρεπουμπλικανούς με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει την αρχή μετά από μια σειρά τεχνικών προβλημάτων σε δύο κρίσιμες πολιτείες την Αριζόνα και το Μίσιγκαν.