«’TOGG’ είναι το όνομα του σχεδίου που θα κάνει τη χώρα μας πιο δυνατή. Βλέπουμε το όνειρο 60 ετών να γίνεται πραγματικότητα, αντικρίζοντας το πρώτο αυτοκίνητο που βγαίνει από το εργοστάσιο».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέκεται περήφανος δίπλα από το SUV της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το χρώμα του οποίου διάλεξε η σύζυγός του Εμινέ.

Όμως πόσο τουρκική είναι η παραγωγή του αυτοκινήτου;

Θεωρείται ως το πρώτο τούρκικου αυτοκίνητο, εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό από ξένες εταιρείες στα πιο βασικά του συστήματα. Εκτιμάται ότι πάνω από το 50% του αυτοκινήτου είναι εισαγόμενο, με χαρακτηριστικότερα τις μπαταρίες και όλα τα ηλεκτρικά του μέρη.

1 εκατομμύριο αυτοκίνητα σε 7 χρόνια

Οι προπαραγγελίες ξεκινούν τον Φεβρουάριο του 2023 για να ακολουθήσουν οι παραγγελίες τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

Η TOGG λέει ότι το εργοστάσιό της αναμένεται να παράγει περίπου 18.000 οχήματα έως το 2023 ενώ στοχεύει στην παραγωγή 100.000 αυτοκινήτων κάθε χρόνο.

Υπολογίζεται μάλιστα πως έως το 2030 θα έχουν παραχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα.

«Το τεράστιο εργοστάσιο θα παράγει το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο. Εκτείνεται σε μια έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων την επαρχία Μπούρσα Γκέμλικ. Η εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων 5 διαφορετικών ειδών έως το 2030».

Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί 3 μοντέλα από τα 5 συνολικά που θα παράγονται. Το SUV, ένα C-Sedan και ένα C-X Coupe ενώ τα άλλα δύο δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί.