Στις 8 Νοεµβρίου του 2016 ο Ντόναλντ Τραµπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρατώντας της Χίλαρι Κλίντον και εξασφαλίζοντας τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Ο δρόµος είχε ανοίξει δύο χρόνια νωρίτερα, στις ενδιάµεσες εκλογές του 2014, όταν -επί Μπαράκ Οµπάµα- οι Ρεπουµπλικανοί είχαν πετύχει να σχηµατίσουν πλειοψηφία και στα δύο Σώµατα του Κογκρέσου. Οι ενδιάµεσες εκλογές που γίνονται στις ΗΠΑ την επόµενη Τρίτη (8 Νοεµβρίου), εκτός από τη σύµπτωση της ηµεροµηνίας (όλες οι εκλογές στις Ηνωµένες Πολιτείες γίνονται παραδοσιακά αρχές Νοεµβρίου, και συγκεκριµένα τη δεύτερη Τρίτη του µήνα), ενδέχεται να οδηγήσουν στην επανάληψη του σεναρίου στις επόµενες προεδρικές κάλπες, του 2024.

Η αναµενόµενη κυριαρχία των Ρεπουµπλικανών θα προκαλέσει και άµεσα προβλήµατα στον ∆ηµοκρατικό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν (που δεν θα ελέγχει τα νοµοθετικά Σώµατα, ώστε να περάσει τις πολιτικές του, από τα πακέτα υποδοµών έως το Ουκρανικό), και µακροπρόθεσµα θα στρώσει τον δρόµο ακόµα και για νέα νίκη Τραµπ, εφόσον ο τελευταίος είναι υποψήφιος στις επόµενες εκλογές. Μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών, γερουσιαστών και κυβερνητών βρίσκονται αρκετοί µε την υποστήριξη του Τραµπ και αρνητές της νίκης Μπάιντεν το 2020, που θα στρώσουν τον δρόµο για την επιστροφή του µεγιστάνα.

Πολλά θα κριθούν βέβαια από το αν θα του ασκηθεί δίωξη από τον γενικό εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ, κάτι που ενδέχεται να γίνει το πολύ 90 ηµέρες µετά τις ενδιάµεσες εκλογές. Αλλά, αν συµβεί, θα πολώσει περισσότερο το ήδη τοξικό προεκλογικό κλίµα στις ΗΠΑ, µε την αδιαµφισβήτητα µεγάλη ισχύ του Τραµπ στις τάξεις των Ρεπουµπλικανών να αποτελεί δεδηλωµένα για τους ∆ηµοκρατικούς και τον Μπάιντεν αυτοπροσώπως απειλή για το πολίτευµα. Στο πολωµένο κλίµα συνετέλεσε και η διάρρηξη στο σπίτι της ∆ηµοκρατικής Νάνσι Πελόζι και η επίθεση στον ηλικιωµένο σύζυγό της.

Τι θα βγάλει όµως η κάλπη; 

Αυτή τη στιγµή, οι ∆ηµοκρατικοί ελέγχουν τις 220 από τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουµπλικανοί τις 212 (µε τρεις έδρες ορφανές), ενώ η Γερουσία είναι µοιρασµένη 50-50, µε τους ∆ηµοκρατικούς όµως να έχουν προβάδισµα λόγω της καθοριστικής ψήφου που διατηρεί η αντιπρόεδρος, Κάµαλα Χάρις.

Οι εκλογές θα ανακατανείµουν όλες τις έδρες της Βουλής και 35 έδρες στη Γερουσία, ενώ θα βγάλουν κυβερνήτες για 36 από τις 50 πολιτείες (αυτή τη στιγµή οι Ρεπουµπλικανοί ελέγχουν 28 και οι ∆ηµοκρατικοί 22).

Οι Ρεπουµπλικανοί έχουν ισχυρή πιθανότητα να κερδίσουν τον έλεγχο και στα δύο βουλευτικά Σώµατα. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις του CNN (από το Inside Elections του ανεξάρτητου αναλυτή Νέιθαν Γκονζάλες), στη Γερουσία οι Ρεπουµπλικανοί θα λάβουν 20 έδρες, οι ∆ηµοκρατικοί 12, ενώ ακόµα τρεις (για άλλους, τέσσερις) «παίζονται».

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται βέβαιη η επικράτηση των Ρεπουµπλικανών σε 212 έδρες και των ∆ηµοκρατικών σε 205, µε τους πρώτους να χρειάζονται τουλάχιστον έξι επιπλέον από τις συνολικά 18 «αµφιλεγόµενες» έδρες για να ελέγξουν το Σώµα. Επίσης, αναµένεται να εκλεγούν 17 νέοι Ρεπουµπλικανοί κυβερνήτες πολιτειών και 14 ∆ηµοκρατικοί.
Το µεγαλύτερο διακύβευµα είναι η µάχη για τη Γερουσία, µε τέσσερις πολιτείες, τις Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα και Πενσιλβάνια, να θεωρούνται καθοριστικές


Με την ψηφοφορία εξ αποστάσεως να έχει ήδη ξεκινήσει σε 46 πολιτείες, το µεγαλύτερο διακύβευµα είναι η µάχη για τη Γερουσία, µε τέσσερις πολιτείες, τις Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα και Πενσιλβάνια, να θεωρούνται καθοριστικές. Στην Τζόρτζια, οι Ρεπουµπλικανοί έχουν κατεβάσει Αφροαµερικανό υποψήφιο, τον θρύλο του αµερικανικού ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ (και φίλο του Τραµπ), εναντίον του Αφροαµερικανού ∆ηµοκρατικού γερουσιαστή (πάστορα της εκκλησίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ) Ράφαελ Γουόρνοκ. Ο ίδιος ο Οµπάµα έχει τοποθετηθεί, προκειµένου να γείρει την πλάστιγγα.

Στην Πενσιλβάνια ο Ρεπουµπλικανός καρδιοθωρακοχειρουργός, τηλεοπτικός σταρ (συνεργάτης της Οπρα Γουίνφρεϊ), τουρκικής καταγωγής (και διπλής υπηκοότητας, κάτι που έχει σηµασία και για τα «δικά µας») και µουσουλµάνος Μεχµέτ Οζ (φέρεται ότι υπέστη έµφραγµα τα τελευταία 24ωρα) απειλεί τον γερουσιαστή Τζον Φέτερµαν, που υπέστη εγκεφαλικό πρόσφατα και αντιµετωπίζει προβλήµατα λόγου. Στη Νεβάδα, ο 44χρονος υποστηρικτής του Τραµπ, Ανταµ Λάξαλτ, απειλεί να ανατρέψει την (πρώτη) Λατίνα γερουσιαστή, Κάθριν Κορτές Μάστο, καθώς οι οµοεθνείς της έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονοµική κρίση και τις απώλειες κερδών στα καζίνο που έφερε το lockdown.

Στην Αριζόνα, ο 36χρονος αρνητής της νίκης του Μπάιντεν, Μπλέικ Μάστερς, υπερεθνικιστής και αντίθετος µε την οικονοµική υποστήριξη στην Ουκρανία, αντιπαρατίθεται µε τον πρώην αστροναύτη της ΝΑSΑ, ∆ηµοκρατικό Μαρκ Κέλι, σύζυγο της βουλευτού Γκάµπριελ Γκίφορντς, στόχου επίθεσης ενόπλου το 2011, η οποία κάνει, µε τον σύζυγό της, καµπάνια κατά της οπλοκατοχής.

Η χαµηλή δηµοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν βοηθά την εκλογική µάχη, µε τα ποσοστά αποδοχής να κυµαίνονται πρόσφατα στο 39%, κοντά στο χαµηλό 36% του ΜαΐουΙουνίου. Η κάλπη αναµένεται να κριθεί στο θέµα της οικονοµίας, όπου έχουν βασιστεί οι Ρεπουµπλικανοί, κατηγορώντας τις δαπάνες της κυβέρνησης (και όχι τον πόλεµο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση) για τον πληθωρισµό. Από την άλλη, θέµατα όπως η απαγόρευση των αµβλώσεων, µε την ανατροπή από το Ανώτατο ∆ικαστήριο της ιστορικής απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ», που οι ∆ηµοκρατικοί έχουν αναδείξει σε σηµαία των εκλογών, φαίνεται να µην απασχολούν επαρκώς µεγάλη µερίδα των ψηφοφόρων.