Αντίθετος στην χρήση πυρηνικών όπλων ή την απειλή χρήσης τους στην Ευρώπη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Κινέζος πρόεδρος πήρε για πρώτη φορά άμεση θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ασκώντας άμεση κριτική στον Πούτιν.

Η προειδοποίηση του Σι Τζινπίνγκ έρχεται μετά τις πυρηνικές απειλές που εκτόξευσε στις 21 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος κατά της Ουκρανίας.

Στην πρώτη τους ενώπιος ενωπίω συνάντηση με τον Σολτς στο Πεκίνο ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να απορρίψει την απειλή των πυρηνικών όπλων» και να ταχθεί κατά ενός πυρηνικού πολέμου, ώστε να αποτραπεί μια «κρίση στην ευρασιατική ήπειρο», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua. Η διεθνής κοινότητα, είπε ο Σι, πρέπει «από κοινού να αντιταχθεί στη χρήση ή τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων».

Ο Κινέζος ηγέτης, που εξασφάλισε πρόσφατα μια τρίτη θητεία, κάλεσε τη Γερμανία και την Ευρώπη «να παίξουν σημαντικό ρόλο καλώντας σε ειρήνευση και διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις». Παράλληλα ο Σι μίλησε για την ανάγκη της διασφάλισης της σταθερότητας των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και ενέργειας, που έχουν διαταραχθεί από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Ξεκάθαρο μήνυμα» του Σι στον Πούτιν

Ρώσοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του νυν αντιπροέδρου του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν απειλήσει τους τελευταίους μήνες με πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον δέκατο μήνα του.

Τα σχόλια του Σι Τζινπίνγκ «στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν ότι οι πυρηνικές απειλές συνιστούν κόκκινη γραμμή για την Κίνα», σχολιάζει το Bloomberg, μια θέση που φέρνει το Πεκίνο κάπως πιο κοντά στις Βρυξέλλες, οι οποίες είχαν ανησυχήσει με τη δήλωση του Κινέζου προέδρου για την «άνευ όρων» φιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του πριν την εισβολή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο East China Normal University της Σαγκάης, Τζόζεφ Γκρέγκορι Μαχόνι, τα σχόλια του Σι Τζινπίνγκ θα ικανοποιήσουν εκείνους στην Ευρώπη που ήλπιζαν ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τη φιλική της σχέση με τη Μόσχα για να την αποτρέψει να χρησιμοποιεί πυρηνικές απειλές ως μέσο εκφοβισμού. «Τα σχόλια του Σι δεν χωρούν άλλες ερμηνείες, είναι τόσο κατά της χρήσης όσο και των απειλών χρήσης πυρηνικών όπλων. Κι αυτό θα ερμηνευτεί από ορισμένους ως πολύ σημαντικό μήνυμα», δήλωσε.