Οι ταξιδιώτες στη Ρουμανία γιορτάσαν το Halloween, στο κάστρο Μπραν -πιο γνωστό ως το σπίτι του ίδιου του Κόμη Δράκουλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του το filoxenianews.gr. 

Τα φαντάσματα, οι καλικάντζαροι και -ναι- οι βρικόλακες επισκέφτηκαν το κάστρο το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, για τον εορτασμό του Halloween.

43F4AAB1-4905-40F9-9982-025CC816A11E-1024x683

Ο Βλαντ Ντρακούλ Γ’ γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβανία. Κατά τη διπλωματική συνάντηση του 1442 με τον σουλτάνο Μουράτ Β’ έπεσε σε παγίδα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κρατώντας ομήρους εκείνον και τους γιους του. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του είδε τα οθωμανικά βασανιστήρια με την πρακτική του «παλουκώματος», την ίδια τακτική που χρησιμοποίησε αργότερα για να εκδικηθεί για το θάνατο της οικογένειάς του, αλλά και για να προστατέψει την περιοχή του.

Ο μύθος από την άλλη θέλει τον Βλαντ να ζήτησε βοήθεια μέσω μαύρης μαγείας για να σώσει τόσο την οικογένειά του, όσο και το λαό του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε βρικόλακα, κατάφερε να πολεμήσει ένα μεγάλο στρατό, πίνοντάς του το αίμα. Περισσότερα για τη δράση του Βλαντ ως βρικόλακα μάθαμε από το βιβλίο του Στόκερ του 1897, αλλά και από μετέπειτα μεταφορές του στον κινηματογράφο.

Ο άνθρωπος που έγινε διάσημος για τους φρικτούς τρόπους που διάλεγε για να σκοτώνει τους Οθωμανούς αντιπάλους του. Ένας κακός και φαύλος άνθρωπος, αλλά για την πλειονότητα των Ρουμάνων ένας εθνικός ήρωας.

4D17E7DC-19DB-475A-880B-7B536BA26EC1-1024x683

Κυβέρνησε τη Βλαχία, όπου υψώνονται τα Καρπάθια Όρη κι έζησε από το 1431 ως το 1476. Το παρωνύμιο «Τέπες» προέρχεται από τον ανασκολοπισμό που εφάρμοζε στους Οθωμανούς εχθρούς του. Κληρονόμησε τον τίτλο του Τάγματος του Δράκου που παραχωρήθηκε στον πατέρα του από τον βασιλέα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Σιγισμούνδο. Έμβλημά του υπήρξε ο δράκος κρεμασμένος από έναν σταυρό.

Η έκφραση «Δράκουλας», που σήμερα είναι πρωτίστως γνωστή ως το όνομα ενός βαμπίρ, ήταν για αιώνες γνωστή ως το προσωνύμιο του Βλαντ. Διπλωματικές αναφορές και λαϊκές ιστορίες αναφέρονταν σε αυτόν ως Δράκουλα ή Ντρακούλια ήδη τον 15ο αιώνα. Ο ίδιος υπέγραψε τις δύο επιστολές του ως «Ντραγκούλια» ή «Ντρακούλια» στα τέλη της δεκαετίας του 1470. Ντράκουλα είναι η σλαβονική γενική πτώση του Ντράκουλ, που σημαίνει «ο γιος του Ντράκουλ (ή του Δράκου)». Στη σύγχρονη ρουμανική γλώσσα, dracul σημαίνει «διάβολος», κάτι που ενέτεινε την ήδη κακή φήμη του Βλαντ.

B7EB898A-3018-46A5-AB01-B98FFE7FAF53-1024x683

Ο Βλαντ Γ΄ επονομάστηκε Δράκουλας (Draculea), που σημαίνει «γιος του Δράκου» ή κατά μια άλλη εκδοχή «γιος του διαβόλου» . Το όνομα του Βλαντ έγινε θρύλος και σε συνδυασμό με το περίφημο κάστρο Μπράν που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν το σπίτι του, τροφοδότησε την πένα του Μπραμ Στόκερ, ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα «Δράκουλα».

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, η πραγματική κατοικία του Βλαντ Ντράκουλια ήταν το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας. Σύμφωνα με το θρύλο, ο πρίγκιπας Βλαντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν το κάστρο για λογαριασμό του. Λόγω του μεγέθους και της θέσης του, το κάστρο ήταν πολύ δύσκολο να κατακτηθεί.

Πηγή: filoxenianews.gr