Το προβάδισμα κρατά ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του στην εξουσία χάρη στην ώθηση από το ακροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού.

Με καταμετρημένο το 79,8% των ψήφων, τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Νετανιάχου για την πρωθυπουργία εξασφαλίζουν 65 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, ενώ η παράταξη των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Γιαΐρ Λαπίντ εξασφαλίζει 50 έδρες.

Μια άνετη νίκη του μπλοκ του Νετανιάχου θα τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο που μαστίζει την πολιτική σκηνή του Ισραήλ την τελευταία τριετία. Ο ισλαμιστής Ραάμ υπό τον Μανσούρ Αμπάς, φαίνεται να έχει ξεπεράσει το όριο εισόδου στην Κνεσέτ, ενώ το αριστερό κόμμα Meretz και το κόμμα Balad, φαίνονται ότι δεν πιάνουν το στόχο, κάτι που θα έδινε στο δεξιό και θρησκευτικό μπλοκ υπό τον Νετανιάχου πλειοψηφία 65 εδρών.

Μάλιστα, μιλώντας στην Ιερουσαλήμ τα μεσάνυχτα, ο Νετανιάχου ζήτησε από τους υποστηρικτές του να έχουν υπομονή και είπε ότι το κόμμα του, το Λικούντ ήταν «στα πρόθυρα μιας πολύ μεγάλης νίκης».

Ίσως φοβούμενος ότι οι Άραβες ψηφοφόροι θα του στερήσουν τη νίκη, ο Νετανιάχου έγραψε στο Twitter ισχυρισμούς για βία και παραβίαση ψηφοφορίας στα αραβικά εκλογικά τμήματα. Δεν παρείχε κανένα στοιχείο και η ακομμάτιστη Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας απέρριψε τις «αβάσιμες φήμες».

Ο Νετανιάχου είπε αργότερα ότι ζητούσε «απόλυτη εκλογική διαφάνεια γιατί αυτή είναι η βάση της δημοκρατίας». Οι Άραβες αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ και αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για τον αποκλεισμό του Νετανιάχου στις πρόσφατες εκλογές. Αλλά αυτή τη φορά η ψήφος τους μοιράστηκε σε τρεις διαφορετικές παρατάξεις, καθεμία εκ των οποίων κινδύνευε να πέσει κάτω από το όριο, πράγμα που θα σήμαινε ότι αυτές οι ψήφοι είχαν χαθεί.

Σημειώνεται πως ο Νετανιάχου ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κυβερνώντας για 12 συναπτά έτη -και συνολικά 15 - προτού ανατραπεί πέρυσι από μια ετερόκλητη συμμαχία με επικεφαλής τον κεντρώο Γιαϊρ Λαπίντ. Αλλά ο συνασπισμός του Λαπίντ, ο οποίος περιελάμβανε το πρώτο αραβικό κόμμα που εντάχθηκε ποτέ σε κυβέρνηση του Ισραήλ, κατέρρευσε μετά από μόλις έναν χρόνο στην εξουσία από εσωτερικές διαμάχες.

Ο Λάπιντ, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του τα χαράματα επέμεινε ότι η μάχη δεν έχει κριθεί. «Μέχρι να καταμετρηθεί το τελευταίο ψηφοδέλτιο, τίποτα δεν έχει τελειώσει και τίποτα δεν είναι οριστικό», είπε.

Την καλύτερη επίδοση της βραδιάς κατέγραψε ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» του ακροδεξιού βουλευτή Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ , που αναδεικνύεται τρίτο κόμμα. Σε μια συγκέντρωση αποκλειστικά για άρρενες στην Ιερουσαλήμ, οι συμμετέχοντες με εβραϊκά καλύμματα στα κεφάλια, ανέμιζαν πανηγυρίζοντας και χορεύοντας ισραηλινές σημαίες.