Ο Λούλα είναι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ωστόσο ο Μπολσονάρο ακόμα δεν έχει αποδεχτεί την ήττα του, πολλές ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο.

Τη σιωπή του Μπολσονάρου ακολούθησαν οι στενότεροι βοηθοί του, οι οποίοι απέφευγαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα, περιμένοντας θέση από τον πρόεδρο. Δύο από τους συντονιστές της εκστρατείας, οι υπουργοί Φάμπιο Φαρία και Σίρο Νογκουέιρα δημοσίευσαν μόνο φωτογραφίες δίπλα στον πρόεδρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα υποστήριξης. «Για πάντα δίπλα σου, καπετάνιε», έγραψε ο δεύτερος στο προφίλ του στο Instagram.

Την ίδια ώρα, όπως και στις ΗΠΑ οι οπαδοί του Ρεπουμπλικανού ηγέτη πολιόρκησαν και τελικά εισέβαλαν στο Κογκρέσο, έτσι και οι οπαδοί του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας, με κάποιους εξ αυτών να μην διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμη και για την ανάγκη πραξικοπήματος, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπολσονάρο δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, που ελέγχεται για τον ρόλο του στην εισβολή ακροδεξιών στο αμερικανικό Κονγκρέσο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, δύο μήνες μετά την ήττα Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) ανακοίνωσε ότι ιδιοκτήτες φορτηγών έχουν αποκλείσει – πλήρως ή μερικώς – αυτοκινητόδρομους σε 271 σημεία της χώρας, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της νίκης Λούλα, αποκλεισμοί που έχουν επεκταθεί σε 23 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας μετά την ήττα Μπολσονάρο. Η αστυνομία τόνισε ότι άλλα 192 οδοφράγματα απομακρύνθηκαν.