Μετά από ενάμιση μήνα στην πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας επέστρεψε στα έδρανα του Κοινοβουλίου, ως απλή βουλευτής, για πρώτη φορά από το 2012.

Όπως σημειώνει ο Guardian, θα έχει στη διάθεσή της ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, αφού ως πρώην πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή της έναν σοφέρ και σωματοφύλακες.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, με την απώλεια της πρωθυπουργικής καρέκλας, η Τρας χάνει και τις δύο κατοικίες που διατίθενται στον εκάστοτε πρωθυπουργό της Βρετανίας: το διαμέρισμα πάνω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και το Chequers, την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού. Πάντως η ίδια διαθέτει ένα οικογενειακό σπίτι στο Θέτφορντ του Νόρφολκ κι άλλο ένα στο Γκρίνουιτς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Evening Standard.

Αποζημίωση

Επίσης, σύμφωνα με αγγλικά ΜΜΕ ούτε για την οικονομική της κατάσταση θα πρέπει να ανησυχεί η πρώην πρωθυπουργός. Μπορεί να κράτησε για μόλις έξι εβδομάδας στα χέρια της τα ηνία της χώρας, αλλά δικαιούται ετήσια αποζημίωση 115.000 στερλινών (κάπου 132.000 ευρώ), κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς αντιπάλους και τη βρετανική κοινωνία. Σε περίπτωση πάντως που αποποιηθεί αυτού του δικαιώματος η Τρας, όπως αξίωσε ο ηγέτης των Εργατιικών σερ Κιρ Στάρμερ, μπορεί να ποντάρει και σε άλλες πηγές εσόδων εκτός της πολιτικής κονίστρας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί τα βήματα που θα ακολουθήσει η Τρας, αλλά δεν αποκλείεται να αποφασίσει να δίνει διαλέξεις, μια λίαν επικερδής ενασχόληση, όπως επιβεβαιώνουν οι περιπτώσεις του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, αλλά και της Τερέζα Μέι, η οποία, σύμφωνα με τους Times, κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο στερλίνες για οκτώ διαλέξεις της σε τράπεζες και αμερικανικά πανεπιστήμια.