Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις της Τουρκίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -έστω και ελάχιστα- προηγείται του βασικού του αντιπάλου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και αυτό φαίνεται να αποδίδεται στην ακραία ρητορική του κατά της Ελλάδας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στραμμένο το βλέμμα στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 και θέλοντας να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του στοχοποιεί ταυτόχρονα ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση υφαίνοντας σενάρια συνομωσίας τα οποία στη συνέχεια παρουσιάζονται και αναλύονται με τις ώρες στα φιλοκυβερνητικά δίκτυα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, που έκανε λόγο για: «ιμπεριαλιστές που δεν χωνεύουν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας», δείχνουν πως θα συνεχίσει να «ποντάρει» στην «κακιά» Δύση που -όπως λένε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ- «χρησιμοποιεί» την Ελλάδα για να πλήξει την Τουρκία. Αυτά ευελπιστώντας σε εκλογικά οφέλη, που θα του εξασφαλίσουν την επανεκλογή του, ακόμη και εάν δεν καταφέρει να έχει πλειοψηφία στη βουλή.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της έγκυρης εταιρείας MetroPOLL, σε περίπτωση δεύτερου γύρου στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 η διαφορά μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου αγγίζει πλέον τη μία μονάδα υπέρ του Ερντογάν, όταν στις προηγούμενες μετρήσεις ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ερχόταν πρώτος.

  • Ταγίπ Ερντογάν: 44,9%
  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 43,9%
  • Αναποφάσιστοι: 2,8%
Η παραγωγή του εγχώριου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun», και η αμφιβόλου αποτελέσματος πρόσφατη εκτόξευση του στη Μαύρη Θάλασσα, θεωρείται επίσης πως θα ενισχύσει περεταίρω -στις επόμενες μετρήσεις- την δημοσκοπική εικόνα του Ερντογάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο protothema.gr. Εικόνα που έχει πληγεί σοβαρά εξαιτίας της φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας, λόγω του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της ανεργίας που χτυπούν «κόκκινο» τα τελευταία χρόνια.

Με δεδομένο πως η δημιουργία εξωτερικών «εχθρών» και η ακραία ρητορική φαίνεται να αποδίδει δημοσκοπικά, θεωρείται βέβαιο πως η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει στο ίδιο προκλητικό και φιλοπολεμικό μοτίβο κατά της Ελλάδας, με την αντιπολίτευση να εμφανίζεται «βασιλικότερη» για τους ίδιους ακριβώς ψηφοθηρικούς λόγους.