Μία από τις πιο σταθερές παρουσίες εδώ και 11 χρόνια στο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ είναι ο γάτος Λάρι, ο οποίος έχει τον δικό του ανεπίσημο λογαριασμό στο Twitter.

Μάλιστα, έχουν μιλήσει γι’ αυτόν και στη βουλή των Κοινοτήτων, ακόμη και το δικό του μικροσκοπικό πόντιουμ.


Τέσσερις πρωθυπουργοί, ο ένας πιο βραχύβιος από τον άλλο με τελευταία την Λιζ Τρας, έχουν περάσει από το κτίριο, αλλά ο γάτος μοιάζει να αδιαφορεί για τα αφεντικά του, τους επισκέπτες, τους δημοσιογράφους που δεν τον αφήνουν σε ησυχία.

Ακόμα, είδε μια βασίλισσα στο ενδιάμεσο, που το πρωτόκολλο κράτησε μακριά από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι η Ελισάβετ προτιμούσε τα σκυλάκια κόρτζι.

«Και πάλι όμως, εγώ τη βρίσκω σπουδαία», της έγραφε στα γενέθλιά της το 2020.


Από το 1997, όταν είχε αποσυρθεί ο Χάμφρεϊ, η πρωθυπουργική κατοικία χρειαζόταν έναν γάτο ή μάλλον «ποντικοπίαστη», όπως είναι ο ανεπίσημος τίτλος του. Τυχερός ήταν ο Λάρι, ένας αδέσποτος τεσσάρων ετών που στις 15 Φεβρουαρίου 2011 μετακόμισε από καταφύγιο ζώων στο Μπάτερσι στην πρωθυπουργική κατοικία που είχε να αντιμετωπίσει την επίθεση ποντικιών.

Το πρώτο αφεντικό ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον. Παρά τις φήμες ότι δεν τον συμπάθησε ποτέ, ο Κάμερον στην τελευταία ομιλία του, αφιέρωσε δυο λόγια στον τετράποδο συγκάτοικό του.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να τον πάρω μαζί μου, ανήκει στην πρωθυπουργική κατοικία και το προσωπικό τον υπεραγαπά, όπως και εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη Βρετανία να μπαίνει στο Brexit, μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή που είχε προκαλέσει ο Κάμερον, μια νέα παρουσία εγκαταστάθηκε στη Νάουνιγκ Στριτ.

Η Τερέζα Μέι βρήκε τον Λάρι να είναι πλέον ένας μικρός σταρ, που ακόμη και την τελευταία στιγμή της θητείας της προσπάθησε να της κλέψει την παράσταση. Το προσωπικό εθεάθη να τρέχει να μαζέψει τον Λάρι πριν η Μέι ανακοινώσει με δάκρυα στα μάτια και τη δική της παραίτηση το 2019.

Ο Λάρι δεν κατάφερε να γεμίσει ούτε μια κόλλα χαρτί με τα επιτεύγματα της πρωθυπουργού, αλλά ούτε και το Brexit συμπάθησε.

Η άφιξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργική κατοικία, ενός σταρ από μόνος του, δεν επισκίασε τη δόξα του Λάρι.

Όταν όμως τα σκάνδαλα συσσωρεύτηκαν, κι αυτός αποχαιρέτησε την πρωθυπουργική κατοικία.

Το σχόλιο του γάτου ήταν ότι «είμαι πρόθυμος να αναλάβω υπηρεσιακός γιατί, ειλικρινά, είναι λιγότερο γελοία ιδέα από τον να έχουμε τον Μπόρις ακόμη και για ένα λεπτό περισσότερο».


Στις 44 ημέρες που έμεινε η Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία, μάλλον δεν πρόλαβε να κερδίσει τη συμπάθεια του Λάρι που είχε και περισσότερους φίλους στο Twitter από την πρωθυπουργό.

Όταν μάλιστα προσπάθησε να τον χαϊδέψει, ενώ υποδεχόταν τη Δανέζα πρωθυπουργό, ο Λάρι σνόμπαρε την Τρας μπροστά στις κάμερες.

«Ο Βασιλιάς μου ζήτησε να αναλάβω πρωθυπουργός γιατί αυτή η ανοησία παρατράβηξε», έγραψε μετά την παραίτηση ενώ στέκεται μπροστά από το δικό του πόντιουμ.

Ο Λάρι, εξάλλου, δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα ούτε τους άνδρες επισκέπτες στη Ντάουνιγκ Στριτ. Έκανε μια εξαίρεση για τον Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέφτηκε το Λονδίνο το 2011.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2019, έφερε πονοκέφαλο στη φρουρά του Ντόναλντ Τραμπ, γιατί πήρε έναν υπνάκο κάτω από τη λιμουζίνα του Αμερικανού προέδρου.

Στο ενδιάμεσο, ο Λάρι, όπως κάθε γάτα, κοιμάται με τις ώρες, με αγαπημένα σημεία τα καλοριφέρ και όπου βρει στο πάτωμα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πολλά για τις επιδόσεις του στο κυνήγι των ποντικών. Μια φορά που τον είδαμε, το 2010, να στήνει ενέδρα για να πιάσει ένα περιστέρι, απέτυχε - και μάλιστα μπροστά στις κάμερες.

Και πριν από λίγες μέρες εντόπισε μια αλεπού στη Ντάουνιγκ Στριτ που την κυνήγησε και αυτή μέσα στη νύχτα.

Είχε και τον αντίζηλό του, τον γάτο Πάλμερστον που ζούσε στο υπουργείο Εξωτερικών. Πήρε σύνταξη τον Αύγουστο του 2020, αφού πρώτα καβγάδισαν για να λύσουν τις διαφορές τους.

Αυτή η πόλη είναι, λοιπόν, πολύ μικρή για να χωρά δύο γάτους-σταρ.