Αβέβαιο είναι το μέλλον της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, καθώς, μετά από τις δύο παραιτήσεις υπουργών της και την αποπομπή της «αρχιτέκτονα» του μίνι προϋπολογισμού, Κουάσι Κουαρντένγκ, η αναστάτωση στο κόμμα της είναι πλέον η νέα κανονικότητα, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Μάλιστα, χθες, στη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή των Κοινοτήτων, έσπευσε να επισημάνει ότι είναι αγωνίστρια και ότι δεν παραιτείται, αφού επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πλήρη ευθύνη για την αναστάτωση στις χρηματαγορές, με αφορμή το μίνι προϋπολογισμό.

Ακόμα, ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της Βρετανίας.

Το γεγονός ότι καρατόμησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ για να σώσει την πρωθυπουργία, της τοποθετώντας τον Τζέρεμι Χαντ στο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο, όξυνε ακόμα περισσότερα τα πνεύματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Σουέλα Μπρέιβερμαν τσακωνόταν χθες επί 90 λεπτά με την Τρας για την πολιτική που θέλει να προωθήσει η πρωθυπουργός, χωρίς τελικά να τα βρουν.

Γι’ αυτό και η Σουέλα αποχώρησε από την κυβέρνηση με ψηλά το κεφάλι.

Διάδοχος της Σουέλα είναι ο Γκραντ Σαπς που διετέλεσε υπουργός μεταφορών στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαπς είναι ο δεύτερος υπουργός μετά τον Τζέρεμι Χαντ που καλείται στην κυβέρνηση της Τρας, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η «Επιτροπή 1922», με τον επικεφαλής σερ Γκράχαμ Μπρέιντι να αποφασίζει για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού, τη ίδια στιγμή που στο γραφείο του έχει δεχτεί δεκάδες επιστολές συντηρητικών που ζητούν την απομάκρυνσή της.

Για να είναι εφικτή, όμως, η απομάκρυνσή της, πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της επιτροπής που προβλέπει 12 μήνες ασυλίας του πρωθυπουργού και για την αλλαγή χρειάζεται το 70% της κοινοβουλευτικής ομάδας.