Μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini το Ιράν «βράζει». Από τότε, εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, με πολλές γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους.

Εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους από την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν, ενώ ακόμη περισσότερες οι συλλήψεις.

Μάλιστα, μια σκοτεινή υπόθεση ήρθε στο φως τις τελευταίες μέρες: Η 33χρονη Ιρανή αθλήτρια Elnaz Rekabi «τόλμησε» να συμμετάσχει σε αγώνες αναρρίχησης στη Νότια Κορέα χωρίς να φοράει τη χιτζάμπ της όπως υποχρεώνονται οι αθλήτριες από τη χώρα της, ωστόσο αμέσως μετά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Η εξαφάνιση της Elnaz

Συγκεκριμένα, μία μέρα μετά τους αγώνες και ενώ η ομάδα της επρόκειτο να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο για να επιστρέψει στην Τεχεράνη, διαπίστωσε την απουσία της Rekabi. Όπως ανέφερε, επίσης, το BBC Persian, κατασχέθηκαν το διαβατήριο και το κινητό της αθλήτριας.

Το μόνο μήνυμα που προήλθε, κατόπιν, από τα social media της ήταν ένα απολογητικό Insta story, όπου φέρεται να έγραψε: «Ζητώ συγγνώμη που σας έκανα να ανησυχείτε». Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να δραπέτευσε η ίδια, για να αποφύγει να επιστρέψει στην Τεχεράνη όπου πιθανόν την περιμένει η σύλληψη γιατί παραβίασε τον ισλαμικό νόμο.

Η δολοφονία της Asra

Στο μεταξύ, έρχονται πληροφορίες για ένα 16χρονο κορίτσι στο Ιράν, που φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας μέσα στην τάξη του, σε λύκειο της πόλης Ardabil, επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει τον ύμνο του καθεστώτος και του Ayatollah Ali Khamenei.

Ένα 16χρονο κορίτσι στο Ιράν φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας μέσα στην τάξη του, σε λύκειο της πόλης Ardabil, επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει τον ύμνο του καθεστώτος και του Ayatollah Ali Khamenei.

Η Asra Panahi ήταν μία από τα κορίτσια που αρνήθηκαν να τραγουδήσουν, σύμφωνα με στοιχεία του «Guardian», με αποτέλεσμα να υποστούν βία και να συλληφθούν. Η Asra κατέληξε στο νοσοκομείο όπου λέγεται ότι υπέκυψε τελικά στα τραύματά της. Η ένωση εκπαιδευτικών του Ιράν καταδίκασε, σε μια δημόσια δήλωση, τις «βάρβαρες και απάνθρωπες» εισβολές των δυνάμεων ασφαλείας στα σχολεία και κάλεσε σε παραίτηση τον υπουργό Παιδείας του Ιράν, Yousef Nouri.

Τα νέα του θανάτου της Asra πυροδότησαν νέες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε αναβρασμό, μετρώντας ήδη εκατοντάδες θανάτους ανάμεσα στις διαδηλώτριες που ζητούν ανατροπή του καταπιεστικού για τις γυναίκες καθεστώτος.

Η «τιμωρία» μιας 7χρονης στις ΗΠΑ επειδή φορούσε χιτζάμπ

Από την άλλη, ένα διαφορετικό περιστατικό έφερε στο φως η Ολυμπιονίκης της Ξιφασκίας Ibtihaj Muhammad: η κορυφαία Ιρανή αθλήτρια υποστηρίζει ότι μια 7χρονη μαθήτρια ιρανικής καταγωγής που ζει με την οικογένειά της στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ επέστρεψε μια μέρα από το σχολείο αναστατωμένη. Όπως είπε στη μητέρα της, η δασκάλα της είχε προσπαθήσει να βγάλει με το ζόρι την ισλαμική μαντίλα από το κεφάλι της.

Η μητέρα της 7χρονης μοιράστηκε με τα social media την ιστορία της κόρης της, που έφτασε μέχρι την οθόνη της Ibtihaj, η οποία χαρακτήρισε «κακοποίηση» τη συμπεριφορά της εκπαιδευτικού. Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια και, όπως έγραψαν οι «New York Times», πρόσφατα η δασκάλα έκανε αγωγή δυσφήμισης κατά της αθλήτριας, και μιας ισλαμικής οργάνωσης με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, υποστηρίζοντας ότι της είχαν προκαλέσει «ανήκεστο βλάβη».

Το γεγονός αναστάτωσε μια κοινότητα που φημίζεται για τις φιλελεύθερες αξίες της και προκάλεσε στρες στους Μουσουλμάνους που ζουν εκεί, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 3% του πληθυσμού της πολιτείας. Και παρόλο που μένει να αποσαφηνιστούν ακόμα πολλές λεπτομέρειές του, τα social media πλημμύρισαν από οργισμένες αντιδράσεις.

«Η έντονη αντίδραση σε τοπικό, πολιτειακό και εθνικό επίπεδο είναι το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών στη διάρκεια της οποίας η κοινότητα νιώθει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο και πως είναι ευάλωτη», σχολίασε η καθηγήτρια Νομικής Sahar Aziz και συγγραφέας ενός βιβλίου για την ισλαμοφοβία με τίτλο «The Racial Muslim: When Racism Quashes Religious Freedom», εφιστώντας την προσοχή του κόσμου σε περιπτώσεις όπου οι διακρίσεις προς τους Μουσουλμάνους φέρνουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, απειλώντας τελικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ξιφομάχος Ibtihaj Muhammad, μόνιμη κάτοικος ΗΠΑ, συγγραφέας ενός παιδικού βιβλίου με ηρωίδα ένα κορίτσι που φοράει χιτζάμπ και πρότυπο για μια κούκλα Barbie που ευνοεί τη συμπερίληψη, σχολίασε σχετικά στα social media: «Φανταστείτε να είστε παιδί και να σας ξεγυμνώνουν μπροστά στους συμμαθητές σας. Φανταστείτε τον εξευτελισμό και το τραύμα που της προκάλεσε αυτή η εμπειρία».