Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει αυτήν την εβδομάδα στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, μια ετήσια εκδήλωση που φέτος φέρνει στο επίκεντρο την ουκρανική λογοτεχνία.

Συγγραφείς, όπως ο «πανκ ποιητής» Σέρχι Ζαντάν και Ουκρανοί ειδικοί, θα έχουν την τιμητική τους στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο, η οποία διεξάγεται οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο αναμένεται να περάσουν από τα περίπτερα των εκατοντάδων εκδοτικών οίκων που θα φιλοξενηθούν επί πέντε ημέρες στην 73η διεθνή έκθεση.

Ο Ζελένσκι θα μιλήσει την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, μέσω βιντεοσύνδεσης. Η σύζυγός του, η Ολένα Ζελένσκα, θα μιλήσει επίσης σε μια παράλληλη εκδήλωση.

Η έκθεση «διατηρεί στενούς δεσμούς με την ουκρανική βιομηχανία του βιβλίου εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο διευθυντής της, ο Γιούργκεν Μπόος. «Θέλουμε επομένως να παράσχουμε στήριξη στους Ουκρανούς συναδέλφους μας τώρα, σε μια περίοδο που αντιστέκονται στη ρωσική επίθεση», πρόσθεσε.

Η φετινή έκθεση σηματοδοτεί εξάλλου μια επιστροφή στην «κανονικότητα» έπειτα από «δύο δύσκολα χρόνια», όπως τα χαρακτήρισε ο Μπόος, λόγω της πανδημίας. Η έκθεση του 2020 έγινε σχεδόν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά ενώ φέτος δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι έχει απαγορευτεί κάθε παρουσία εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης, όμως έχουν προσκληθεί γνωστοί αντιφρονούντες, όπως ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και η Ιρίνα Σερμπακόβα, μέλος της ΜΚΟ Memorial, που τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης. Το «παρών» θα δώσει και ο Ντμίτρι Γκλουχόφσκι, γνωστός συγγραφές επιστημονικής φαντασίας που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε «πράκτορας του εξωτερικού», αφού κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός συγγραφέας, μεταφραστής και μουσικός Σέρχι Ζαρντάν, ο οποίος έβαλε στην άκρη την καριέρα του για να αφοσιωθεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη στήριξη του ουκρανικού στρατού μετά τη ρωσική εισβολή, θα διαβάσει ποιήματά του στην έκθεση.

Επισήμως, τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Ισπανία. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο Τρίτη, παρουσία του Ισπανού βασιλιά Φελίπε ΣΤ', της συζύγου του Λετίθια, και του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.


Πηγή: ΑΠΕ