Ο Μπουράκ Ερμπάι είχε προειδοποιήσει: αν περάσει αυτός ο νόμος μπορείτε να σπάσετε τα κινητά σας. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έμεινε εκεί. Όταν πέρασε ο νόμος για διακίνηση fake news, που πια θα επισείει ποινή φυλάκισης έως τρία έτη, πήρε ένα σφυρί και έσπασε το κινητό του.

Συγκεκριμένα, από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας πέρασε, με τη στήριξη του κόμματος του Ερντογάν και του Μπαχτσελί, με βάση τον οποίο δημοσιογράφοι και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταδικάζονται σε φυλάκιση έως και τριών ετών για μετάδοση «ψευδών ειδήσεων».

Φυσικά, αυτό είναι ένα καμπανάκι για την ελευθερία έκφρασης, αφού στην Τουρκία η φράση ποτέ δεν ήταν εύκολο να χωνευτεί. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΟΗΕ συμφώνησαν στον περαιτέρω περιορισμό της.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο εξέφρασε την ανησυχία του για το νόμο περί fake news, καθώς όπως είπε σε συνέντευξη τύπου «ο νόμος αυτός θα περιορίσει επιπλέον τις ελευθερίες. Την ελευθερία της έκφρασης και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την διάταξη του νόμου που προβλέπει ποινή φυλάκισης για τη διακίνηση ψεύτικων ειδήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τη Τουρκία να σέβεται την αρχή της αναλογικότητας».

Από τη μεριά του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την Παρασκευή την «ανησυχία» του για την έγκριση από το τουρκικό Kοινοβούλιο.

Ζητούν εγγυήσεις από την Άγκυρα

Το Γραφείο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θεωρεί ότι ο νόμος αυτός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποκειμενικής ερμηνείας και καταχρήσεων και προέτρεψε την Άγκυρα να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

«Ανησυχούμε από την υιοθέτηση, την Πέμπτη, μιας σειράς τροπολογιών σε διάφορους νόμους, με τους οποίους υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί σημαντικά η ελευθερία της έκφρασης» στην Τουρκία, ανέφερε η Μάρτα Ουρτάδο, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκπρόσωπος σχολίασε επίσης ότι, σε ένα ήδη πολύ περιοριστικό πλαίσιο, υπάρχει ο κίνδυνος οι νέοι νόμοι να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των ανθρώπων να ερευνούν, να λαμβάνουν και να μοιράζονται πληροφορίες, όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, στο οποίο έχει προσχωρήσει και η Τουρκία.