Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
rosia-epistratefsi__2_
Διεθνή

Επιστράτευση στη Ρωσία: «Επιδρομές» σε μετρό, πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης

Στην Αγία Πετρούπολη αστυνομικοί και άτομα με πολιτικά ρούχα σταματούσαν άνδρες έξω από πολυκατοικίες

Από νωρίς την Παρασκευή14 Οκτωβρίου το πρωί στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, πραγματοποιούνται από την αστυνομία έλεγχοι σε στάσεις του μετρό, σε άνδρες πολλοί από τους οποίους τίθενται υπό κράτηση και στους οποίους δίνονται κλήσεις για να παρουσιασθούν στα στρατολογικά γραφεία, στο πλαίσιο της επιστράτευσης.

Κάτοικοι της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, κάνουν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης για «επιδρομές» της αστυνομίας, αναρτώντας παράλληλα φωτογραφίες και βίντεο, που δείχνουν αστυνομικούς να σταματούν νεαρούς και να τους κάνουν έλεγχο.

Στις «επιδρομές» αυτές  της αστυνομίας αναφέρονται και τα τοπικά ειδησεογραφικά κανάλια SOTA, Baza, Avtozak LIVE.

Τι γίνεται στην Αγία Πετρούπολη

Στην Αγία Πετρούπολη αστυνομικοί και άτομα με πολιτικά ρούχα σταματούσαν άνδρες έξω από πολυκατοικίες στη συνοικία Καλίνινσκι της πόλης αλλά και σε άλλες περιοχές.

«Στην περιοχή μας γίνεται επιδρομή, αστυνομία και άτομα με πολιτικά. Καθυστερούν τους περαστικούς, τα αυτοκίνητα, μπαίνουν στα σπίτια» δήλωσε στην εφημερίδα Fontanka  της Αγίας Πετρούπολης  κάτοχος διαμερίσματος στο συγκρότημα κατοικιών  «Λάντοσκι παρκ».

Η διοίκηση της συνοικία Καλίνινσκι δήλωσε στην εφημερίδα  ότι κλητεύσεις δίνονται μαζικά και τις αφήνουν «για εξακρίβωση στοιχείων», οι αστυνομικοί «συνδράμουν» τους υπαλλήλους των στρατολογικών γραφείων και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Το γραφείο τύπου της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης διαβεβαιώσε ότι οι αστυνομικοί δεν παρέδωσαν κλητεύσεις, αλλά το μόνο που έκαναν είναι να τηρούν τη δημόσια τάξη.

Τι γίνεται στη Μόσχα

Στην Μόσχα αστυνομικοί και  στρατολογικά γραφεία φρουρούν πιθανούς στρατεύσιμους κοντά στο εμπορικό κέντρο Galaktika και σε τουλάχιστον 13 σταθμούς του μετρό.

«Σύντροφοι προϊστάμενοι, αντιλαμβάνεστε ότι διαπράττετε ανομία και δημιουργείτε μια εχθρική στάση του κοινού απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν;

Υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά από τέτοιες ενέργειες… Πίστευα ότι οι ιστορίες για τις «επιδρομές» ήταν ψευδείς ειδήσεις, αλλά με ενημέρωσαν άνθρωποι που γνωρίζω προσωπικά και τους οποίους εμπιστεύομαι πλήρως», δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ο Κιρίλ Καμπάνοφ, μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (παρά τω προέδρω της Ρωσίας).

Ο Καμπάνοφ πρόκειται να ζητήσει από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαλέρι Φαντέγεφ να προσφύγει στην εισαγγελία. Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια και του γερουσιαστή Αντρέι Κλίσας (πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για τη συνταγματική νομοθεσία και την κρατική οικοδόμηση), ο οποίος απευθυνόμενος στον Καμπάνοφ είπε  ότι «κάθε τέτοιο σήμα θα πρέπει να ελέγχεται και, εάν επιβεβαιωθεί, οι ενέργειες των αξιωματούχων που ενέκριναν τέτοιες «επιδρομές» θα πρέπει να τύχουν νομικής αξιολόγησης» .

Πολλές παρατυπίες στην επιστράτευση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη «μερικής επιστράτευσης»  στις 21 Σεπτεμβρίου, υποσχόμενος να καλέσει 300.000 άτομα από «ορισμένες κατηγορίες πολιτών». Στην πραγματικότητα, η επιστράτευση έχει αποδειχθεί ότι είναι μαζική και πραγματοποιείται με πολλές παρατυπίες. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να την  αποφύγουν.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους, μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από 53 περιοχές έχουν σταλεί στο μέτωπο. Οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν ότι πέντε επίστρατοι άνδρες έχουν ήδη πεθάνει στην Ουκρανία, ενώ περίπου 20 άνδρες έχουν πεθάνει στα σημεία συγκέντρωσης επιστράτων πριν καν φθάσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας.