Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε ξεκινήσει περιοδεία από την Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, διακόπηκε με τα νέα ότι η χώρα του βομβαρδιζόταν από τη Ρωσία σε μη εμπόλεμες ζώνες και σε ώρα αιχμής.

Ο κ. Κουλέμπα φαίνεται ότι χρωστούσε κάτι στους Αφρικανούς, αφού την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, ήταν συμμέτοχος σε συνέντευξη Τύπου με αφρικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που συνέβη μέσω διαδικτύου.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας παραδέχθηκε ότι η χώρα του, που από τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου πλήττεται ως θύμα της ρωσικής εισβολής, βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την Αφρική, ενώ τόνισε ότι «κάθε ρωσικός πύραυλος δεν πλήττει μόνο τους Ουκρανούς, αλλά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής των Αφρικανών».

«Βράζουμε στο ίδιο καζάνι», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αντίκτυπο του πολέμου στην «παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Ο Κουλέμπα κατέθεσε το στοιχείο ότι «830.000 τόνοι σιτηρών έχουν παραδοθεί σε αφρικανικές χώρες» από τον Ιούλιο». Η σπουδαιότητα της δήλωσης δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς η Ουκρανία, όπως και η Ρωσία, διαπρέπει παγκοσμίως στην εξαγωγή σιτηρών, οπότε η εισβολή ήταν φυσιολογικό να εκτινάξει τις τιμές τους. Η παρτίδα εν μέρει σώθηκε από το άνοιγμα ενός διαδρόμου εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η αύξηση ανασχέθηκε.

Ο αξιωματούχος της Ουκρανίας μίλησε και για την ψηφοφορία της Τετάρτης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που καταδίκασε τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών. Οι τέσσερις περιφέρειες που προσαρτήθηκαν είναι το Ντόνετσκ, η Χερσώνα, το Λουγκάνσκ και η Ζαπορίζια. Ψήφισαν υπέρ της καταδίκης 143, πέντε κατά, ενώ σημειώθηκαν 35 αποχές, μία εκ των οποίων η Ερυθραία, που τον Μάρτιο είχε απορρίψει το ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής. «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Αναφέρθηκε σε αυτό για επιπλέον ένα λόγο, αφού οι τέσσερις χώρες που έκανε περιοδεία, δηλαδή η Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα και η Κένυα, καταδίκασαν την προσάρτηση. «Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα ότι οι τέσσερις χώρες που επισκέφτηκα στην Αφρική υποστήριξαν αυτό το ψήφισμα», είπε.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης την αποχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, «μιας χώρας που εξαρτάται στρατιωτικά από τη Ρωσία», όπου μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έχουν αναπτυχθεί εκεί αρκετά χρόνια τώρα. «Η μεγαλύτερη επένδυση της Ρωσίας στην Αφρική είναι η αποστολή μισθοφόρων Βάγκνερ», είπε.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, ο επικεφαλής της ουκρανικής Διπλωματίας τόνισε ότι «η Κένυα ψήφισε υπέρ της καταδίκης», προτού συνεχίσει ότι η χώρα «έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει».
Ο Κουλέμπα συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη να υποδεχθεί τον Πρόεδρο (σημ. της Σενεγάλης, που τελεί πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης) Μάκι Σαλ», αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για μια τέτοια επίσκεψη.