Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν την 16χρονη Ιρανή Nika Shakarami να διαδηλώνει λίγες ώρες πριν από τον θάνατό της, σύμφωνα με το BBC.

 Η 16χρονη φέρεται να στέκεται πάνω σε έναν κάδο σκουπιδιών και να καίει τη μαντίλα της στην Τεχεράνη στις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς άλλοι φωνάζουν συνθήματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 Αργότερα, χάθηκαν τα ίχνη της αφού είπε σε μια φίλη της ότι την κυνηγούσε η αστυνομία.

 Η μητέρα της 16χρονης κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία της κόρης της, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχασε τη ζωή της όταν έπεσε από ένα κτίριο, πιθανώς την έσπρωξαν εργάτες.

 Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε θολά πλάνα που δείχνουν μια έφηβη την οποία αναγνώρισε ως την 16χρονη να περπατά σε ένα δρομάκι και να μπαίνει σε ένα κτίριο. Ωστόσο, η μητέρα της είπε στο BBC Persian τη Δευτέρα ότι το πρόσωπο στο βίντεο δεν ήταν η κόρη της. Μια άλλη πηγή κοντά στην οικογένεια είπε επίσης ότι δεν περπατούσε όπως η Nika.

Η μητέρα της Nika ισχυρίστηκε επίσης ότι η αδελφή της Atash και ο αδερφός της Mohsen αναγκάστηκαν να κάνουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τον θάνατο της 16χρονης ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

 «Απείλησαν ότι θα συλλάβουν το τετράχρονο παιδί του αδελφού μου», τόνισε.

 «Όπως ο Nika, είμαι κατά της υποχρεωτικής χιτζάμπ από τότε που ήμουν παιδί. Αλλά η γενιά μου δεν ήταν αρκετά γενναία για να διαμαρτυρηθεί», είπε η μητέρα της έφηβης στο BBC Persian.

 «Οι συνομήλικοί μου δέχτηκαν χρόνια καταπίεσης, εξευτελισμού και ταπείνωσης, αλλά η κόρη μου διαμαρτυρήθηκε και είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει».

 Η «γενιά Z» - που ορίζεται ως εκείνοι που γεννήθηκαν το 1997 και το 2012 - ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.