Ένα… τρακτέρ έκανε δώρο στον Βλαντίμιρ Πούτιν για τα γενέθλιά του ο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αυτό τουλάχιστον απάντησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο BelTA.
LOYKASENKO_1

«Τι έχετε φέρει ως δώρο, αν δεν είναι μυστικό;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Λουκασένκο.
«Ένα τρακτέρ», είπε εκείνος. Οι δημοσιογράφοι επέμειναν και τον ρώτησαν ποιο ακριβώς τρακτέρ εννοεί. «Αυτό που χρησιμοποιώ εγώ, που είναι τρακτέρ από τη Λευκορωσία. Το καλύτερο, χειροποίητο» είπε.

«Με όλα τα εξαρτήματα;» ρωτούσαν συνέχεια οι δημοσιογράφοι.
«Υπάρχουν ένα εκατομμύριο από αυτά, ξέρετε. Επομένως, αυτό είναι προαιρετικό. Αλλά θα του προσφέρω ένα εξάρτημα, μια μηχανή για σπορά. Θα σπείρουμε σιτηρά, ίσως κάτι άλλο. Είναι πολλαπλών χρήσεων. Θα καλλιεργήσουμε τρόφιμα, ώστε ο Ντούντα, ο Μοραβιέτσκι [ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας], η Ευρώπη να μην πεινάσουν και να μην κλέβουν ψωμί από την Ουκρανία, αλλά να το στείλουν σε φτωχές χώρες», απάντησε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στο κανάλι του Telegram Pul Pervogo δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία που απεικονίζει ένα πιστοποιητικό για το τρακτέρ που προορίζεται για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με την ευκαιρία των γενεθλίων του», αναφέρει το πιστοποιητικό.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Λουκασένκο σημείωσε επίσης ότι πήγε στην άτυπη σύνοδο κορυφής με ένα ρωσικό αυτοκίνητο μάρκας AURUS.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία θα σκεφτούν πώς θα απαντήσουν στην «απειλή φιλοξενίας πυρηνικών όπλων από την Πολωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται ότι ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι η Πολωνία επικοινώνησε με τις ΗΠΑ για την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων, χωρίς όμως να διευκρινίσει με ποιον μίλησε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να κρατήσει ισορροπημένη στάση ανάμεσα στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με προηγμένο οπλισμό και την αποφυγή κινήσεων που θα προκαλούσαν το Κρεμλίνο και θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, από τη μεριά της είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας. «Το πρόβλημα, πρώτα από όλα, είναι ότι δεν έχουμε πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Polska που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Υπάρχει πάντα μια δυνητική ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην κοινή χρήση πυρηνικών όπλων».

Η φιλοξενία πυρηνικών όπλων θα αψηφούσε τις προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της συμμαχίας στα ανατολικά.

Όπως ήταν λογικό, μία από τις ερωτήσεις που έκαναν οι δημοσιογράφοι στον Λουκασένκο, αφορούσε στην ασφάλεια των δυτικών συνόρων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.
«Έχετε ακούσει τις πρόσφατες δηλώσεις τους σχετικά με την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων με την Πολωνία. Θα το σκεφτούμε. Το έχουμε ήδη αποφασίσει, αλλά θα σκεφτούμε ξανά πώς θα απαντήσουμε. Μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά», απάντησε. Ο Λευκορώσος πρόεδρος έχει τονίσει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε περίπτωση ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία.

«Χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας το είπε αυτό. Αυτό το ζήτημα έχει ήδη εξεταστεί. Το συζητήσαμε με τον Πούτιν. Συμφώνησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από πολύ καιρό ότι τα οπλοστάσια των πυρηνικών όπλων θα έχουν έδρα στην Πολωνία. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματική επίθεση με τακτικά πυρηνικά όπλα. Πρέπει να λάβουμε μέτρα», είπε.