Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο εφιάλτης μιας γενίκευσης του με πυρηνικά, ξαναφέρνουν στην... επιφάνεια τα πυρηνικά καταφύγια.

Οι χθεσινές μάλιστα δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, προκάλεσαν ένα νέο παγκόσμιο κύμα ανησυχίας.

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ήττας στην Ουκρανία ως υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του. Εκτιμούν ότι θα προσπαθήσει να το συνδέσει δημόσια με υπαρξιακή απειλή κατά της Ρωσίας για να δικαιολογήσει, με αυτή την κοσμοθεωρία, τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Φτιάχνουν καταφύγια

Οι αναλύσεις έχουν βάλει μπροστά το τελευταίο διάστημα μια σειρά από έργα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, για την κατασκευή πυρηνικών καταφυγίων, με μια ιαπωνική εταιρεία να διαφημίζει μεταλλική κατασκευή που μπαίνει μέσα σε σπίτι πάντα έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Η εταιρία κατασκευάζει αυτά τα συμπαγή καταφύγια που έχουν σχεδιαστεί για να αντιστέκονται και να προστατεύουν όσους μπαίνουν μέσα, από σεισμούς και πλημμύρες, μέχρι χτυπήματα πυραύλων και ραδιενέργεια. Έρχονται με το δικό τους σύστημα φιλτραρίσματος αέρα και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, για να φιλοξενήσουν από ένα έως επτά άτομα. Με τις παραγγελίες τον τελευταίο μήνα να αυξάνονται.

Όπως υποστηρίζει η ιαπωνική εταιρεία τα μεταλλικά καταφύγια που μπαίνουν στο σπίτι είναι ανθεκτικά σε κραδασμούς και μπορούν να παρέχουν τέλεια μόνωση από την ακτινοβολία, καθώς και από βιολογικά όπλα.

Πυρηνικά καταφύγια όμως διαθέτει κι η Ρωσία. Τα περισσότερα όπως αυτό βρίσκονται στη Σιβηρία. Τα μεγαλύτερα έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν αξιωματούχους της χώρας, με την προεδρική πτέρυγα να είναι γεμάτη συλλεκτικά κρασιά και πορσελάνινα σερβίτσια.

Στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Τσεχία κάποιοι τα τελευταία χρόνια το έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω. Πρόκειται για επιτομές της πολυτέλειας που έχουν μέχρι νοσοκομείο, όπως αυτό που βρίσκεται στην Τσεχία, με βιβλιοθήκες, αίθουσες για μπιλιάρδο, μέχρι οδοντιατρείο και μηχανήματα που φιλτράρουν το νερό.

Στο Κάνσας των ΗΠΑ είναι έτοιμο από τα χρόνια του ψυχρού πολέμου αυτό το καταφύγιο με 15 υπόγειους ορόφους. Με τα αποθηκευμένα τρόφιμα και τις μονάδες ρεύματος να μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 5 χρόνια για τις ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται μέσα.