Συνελήφθη ένας 55χρονος στην Ολλανδία επειδή θεωρείται ύποπτος ότι πουλούσε μικροτσίπ (μικροκυκλώματα ηλεκτρονικών υπολογιστών) στη Ρωσία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όπλα, παραβιάζοντας έτσι την εθνική νομοθεσία για τις κυρώσεις.

Η σύλληψη είναι η πρώτη αυτού του είδους στην Ολλανδία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες περιλαμβάνουν και την απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρονικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και τα μικροτσίπ κάθε είδους.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα (7.10.2022) ότι ο ύποπτος συνελήφθη στα ανατολικά της Ολλανδίας και πως κατασχέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που βρέθηκε στην κατοχή του, τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και έγγραφα.

«Οι υποψίες συνίστανται στο ότι ο ύποπτος παρέδωσε μεταξύ άλλων πραγμάτων microchips σε οντότητες και εταιρείες στην Ρωσία», ανάφερε σε ανακοίνωση της η υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος της χώρας (FIOD). «Αυτά τα μικροκυκλώματα (microchips) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων».

Ο ύποπτος «υποκρίθηκε συνειδητά» ότι τα προϊόντα που εξήγαγε θα χρησιμοποιούνταν οπουδήποτε αλλού εκτός από τον πραγματικό τους προορισμό, που ήταν η Ρωσία , αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι ο άνδρας συνελήφθη την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και παραμένει υπό κράτηση έπειτα από δικαστική απόφαση, ανέφερε η FIOD.

Ολλανδοί εισαγγελείς και τελωνειακοί αξιωματικοί συνεργάσθηκαν από κοινού για την σύλληψη του με την υποστήριξη του οργανισμού επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europol.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ