Με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και τη δημοτικότητά του να παρουσιάζει ανεβοκατεβάσματα… ρόλερκοστερ κάθε εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να δώσει χάρη για όλα τα ομοσπονδιακά αδικήματα που σχετίζονται με την απλή κατοχή μαριχουάνας. Αυτή η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό Αμερικανών.

Στη δήλωσή του αναφέρει πως η φυλάκιση «για την κατοχή μαριχουάνας αναστάτωσε πολλές ζωές και φυλάκισε ανθρώπους για μια διαγωγή που κάποιες Πολιτείες ανέχονται».

Επιπλέον, τοποθετείται για το ποινικό μητρώο σε ό,τι αφορά την κατοχή μαριχουάνας, τονίζοντας πως «επέβαλε περιττά εμπόδια στην απασχόληση, τη στέγαση και τις ευκαιρίες στην εκπαίδευση». Σημείωσε, επιπροσθέτως, πως οι μη λευκοί, ακόμα και αν χρησιμοποιούσαν τη μαριχουάνα σε ανάλογη ποσότητα με τους λευκούς, φυλακίζονταν συχνότερα και περισσότερο.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, έγινε, με αυτήν τη δήλωση, ένα βήμα για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ούτως ή άλλως, Πολιτείες των ΗΠΑ, επί παραδείγματι η Καλιφόρνια και το Κολοράντο, επιτρέπουν τις κατοχή, χρήση και πώληση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για προεκλογική υπόσχεση του Μπάιντεν.

Η απονομή χάρης για αυτά τα αδικήματα ήταν προεκλογική υπόσχεση του Μπάιντεν.