Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
pakistan
Διεθνή

Οι πλημμύρες οδηγούν στη φτώχεια ως 9.000.000 Πακιστανούς

Στο Πακιστάν, οι βροχές του μουσώνα κατέστρεψαν δύο εκατομμύρια κατοικίες, ενώ ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν 45.000.000 κάτοικοι στην ασιατική χώρα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις πολύ δυνατές βροχές του μουσώνα, από έξι έως εννιά εκατομμύρια Πακιστανοί βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Εκτοπισμένοι παραμένουν γύρο στα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν σε καταυλισμούς, μέσα σε σκηνές κοντά σε λιμνάζοντα νερά που έχουν καταστρέψει τα υπάρχοντά τους και τα μέσα διαβίωσής τους.

Πλην των ζημιών, με την εκτίμηση για την καταστροφή δύο εκατομμυρίων κατοικιών να είναι απίστευτη, από τις βροχές πέθαναν 1.700 άνθρωποι.
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό της φτώχειας στο Πακιστάν κινδυνεύει να αυξηθεί από 2,5 σε 4% ως άμεση συνέπεια των πλημμυρών.

«Η απώλεια θέσεων εργασίας, ζώων, καλλιεργειών, κατοικιών και το κλείσιμο των σχολείων, καθώς και η διάδοση ασθενειών και η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής απειλούν να βυθίσουν στη φτώχεια περίπου 6-9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Για να ανατραπούν αυτές οι αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες χωρίς αμφιβολία θα χρειαστεί πολύς χρόνος», υπογραμμίζει η έκθεση.
Ούτως ή άλλως, το 20% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 45 εκατομμύρια από τους 220.000.000 κατοίκους, ζουν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Από την Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμάται πως ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να φθάσει στο 23% το οικονομικό έτος 2023.

Το Πακιστάν ευθύνεται μόλις για λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά συγκαταλέγεται στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ισλαμαμπάντ ζήτησε από τις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες των οποίων το αποτύπωμα άνθρακα είναι μεγαλύτερο να συμβάλλουν στη βοήθεια των λιγότερο ευνοημένων χωρών για περισσότερη δικαιοσύνη απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην οικονομία μας να επωφεληθεί από ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα παρείχε στους ανθρώπους τα βιώσιμα εισοδήματα που χρειάζονται», υπογράμμισε την Τρίτη η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρέχμαν: «Βρισκόμαστε συνεχώς σε μάχη για να σώζουμε ζωές, κάτι που δεν έχει σταματημό».