Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας αναμένεται να θίξει τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, της ενεργειακής αυτάρκειας της ηπείρου και του ελέγχου της μετανάστευσης στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα στην Πράγα.

Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, σε ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «The Times», ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους ηγέτες να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η ίδια ανέλαβε την πρωθυπουργία σε μία περίοδο, κατά την οποία οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται στη Βρετανία, εντείνοντας την κρίση του καθημερινού οικονομικού κόστους ζωής.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έγραψε επίσης, πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκαθάρισε ακριβώς το πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια: «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζει ότι μπορεί να μας διαιρέσει στη μάχη για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Πρέπει να του δείξουμε ότι κάνει λάθος».

Σήμερα η διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Έτσι, η διάσκεψη της EPC στην Πράγα θα φέρει μαζί τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλους 17 ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι χώρες των οποίων δεν είναι μέλη της ΕΕ -μεταξύ αυτών η Βρετανία, η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα στην Τσεχία.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται, καθώς η πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας, έχοντας κάνει μία αντιστροφή πολιτικής τη Δευτέρα αναφορικά με μερικά σχέδια μείωσης των φόρων που προκάλεσαν πανικό στις χρηματαγορές.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη μετανάστευση και με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Βρετανία, η Τρας έγραψε: «Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που ανοίξαμε τα σπίτια μας σε 130.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ωστόσο, χρειαζόμαστε μία πιο δυναμική αντίδραση κατά των εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους».