Η χολέρα είναι μία από τις συνέπειες του πολέμου και η Συρία περνά την πρώτη επιδημία την τελευταία δεκαετία. Τα θύματα, όπως επιβεβαίωσε η συριακή κυβέρνηση, είναι 39 από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ οι μολύνσεις έχουν φτάσει τις 594.

Το Χαλέπι είναι το επίκεντρο της αρρώστιας, αφού οι 34 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στην περιοχή, ενώ οι μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε 11 από τα 14 κυβερνεία της χώρας, με την ίδια περιοχή, στον Βορρά της Συρίας, να έχει την τιμητική της.

Το υπουργείο Υγείας μίλησε για τους ανθρώπους που νόσησαν και απεβίωσαν, εξηγώντας πως «οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε πολύ καθυστερημένες ιατρικές συστάσεις ή στο ότι παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που έπασχαν από χρόνιες νόσους». Η κυβέρνηση, πάντως, δεν ανακοίνωσε αν αυτοί οι αριθμοί αφορούν στις περιοχές που έχει στη δικαιοδοσία της ή και σε εκείνες που δεν ελέγχει.

Ο εμφύλιος πόλεμος, εξάλλου, είναι από μόνος του αιτία θανάτων, αφού ανακοινώθηκε ότι τον Σεπτέμβριο σκοτώθηκαν 74 πολίτες στη Συρία, εκ των οποίων 21 παιδιά.

Καμία επεξεργασία στο νερό

Η χολέρα εμφανίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά το 2009. Φαίνεται ότι σχετίζεται με τις καταστροφές στα δύο τρίτα των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, τους μισούς σταθμούς άντλησης και το ένα τρίτο των υδατόπυργων αυτά τα 11 χρόνια, που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που παρέθεσε ο ΟΗΕ, βγάζουν νόημα όταν παραβληθούν δίπλα σε αυτά της Unicef, ότι, δηλαδή, οι μισοί κάτοικοι της Συρίας δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, αλλά μόνο σε πηγές εναλλακτικές, που είναι συχνά επικίνδυνες, αλλά και πως από τα ακάθαρτα ύδατα μόνο το 30%, στην καλύτερη, είναι επεξεργάσιμο.
syria_bombs

Η Συρία, πάντως, δεν είναι η μόνη που πλήττεται από την οξεία διαρροϊκή λοίμωξη: η αρρώστια επισκέφτηκε το Ιράκ το καλοκαίρι, ύστερα από εφτά χρόνια απουσίας, ενώ το πρώτο εννιάμηνο του έτους ήταν 26 οι χώρες που ανέφεραν επιδημία, μια ανησυχητική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, που ήταν κάτω από 20, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Από τον ΠΟΥ εξηγήθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνεται να ευνοήσουν τη χολέρα.