Οι αρχές της Τσετσενίας φαίνεται πως προχώρησαν σε μια απίστευτη απόφαση για πολιτισμένο κράτος, καθώς φέρονται να διέταξαν τους άνδρες «να ξυλοκοπήσουν τις συζύγους τους» σε περίπτωση που αυτές συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, το καθεστώς του Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος έχει αποδειχθεί ο πιο πιστός οπαδός του προέδρου της Ρωσίας, προειδοποίησε πως όσοι άνδρες δεν εφαρμόσουν τη διαταγή αυτή, τότε τον ξυλοδαρμό των γυναικών θα αναλάβουν Ρώσοι άνδρες ασφαλείας.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση, ο Αντάμ Μουράντοφ, ο οποίος υποχρεώθηκε να ξυλοκοπήσει τη σύζυγό του και του οποίου ο 18χρονος γιος εστάλη στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας, πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Σημειώνεται πως η σύζυγος του Μουράντοφ ήταν μια από τις 130 γυναίκες που συνελήφθησαν σε διαδήλωση κατά της επιστράτευσης που πραγματοποιήθηκε στο Γκρόζνι της Τσετσενίας στις 21 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη διαδήλωση αυτή ο Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε «εχθρούς του κράτους» τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν και απαίτησε οι άρρενες συγγενείς τους να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η διαμαρτυρία για την μερική επιστράτευση. Ο πρόεδρος και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (σ.σ. ο Βλαντιμίρ Πουτίν) γνωρίζει τι χρειάζεται. Κανείς δεν θα πρέπει να σχολιάζει έτσι τις αποφάσεις του, αλλά να τις εφαρμόζει. Και όσοι διαδηλώνουν είναι εχθροί του κράτους και θα πρέπει να συλληφθούν και οι συγγενείς τους να σταλούν στο μέτωπο» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σε βίντεό του στο Telegram ο Καντίροφ.

Κατά τις καταγγελίες ο Τσεστένος, Ακραμάν Βακαγκίροφ, η αδελφή του οποίου συμμετείχε στη διαδήλωση, εστάλη να πολεμήσει στην Ουκρανία καθώς «υποχρεώθηκε να υπογράψει ένα έγγραφο ότι πηγαίνει ως εθελοντής».

Μετά τις καταγγελίες αυτές γυναίκες από την Τσετσενία έστειλαν επιστολή στον Καντίροφ εκλιπαρώντας τον να μην στείλει περισσότερους άνδρες στον πόλεμο στην Ουκρανία: «Αφήστε τους συζύγους μας, τους αδερφούς μας, τα παιδιά μας στο σπίτι».