Ο Γάλλος ερευνητής Αλέν Ασπέ θα θυμάται ως το τέλος της ζωής του την 4η Οκτωβρίου του 2022, ημερομηνία που επικυρώθηκε πως, μαζί με τον Αμερικανό Τζον Κλάουζερ και τον Αυστριακό Άντον Τσάιλινγκερ, έγινε ο κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής.

O 75χρονος επιστήμων δεν περίμενε αυτήν τη διάκριση για να βεβαιώσει ότι το ταξίδι του στη Φυσική άξιζε τον κόπο, αλλά αν όλες οι ανακαλύψεις και τα βραβεία ως τώρα ήταν ενδείξεις, το Νόμπελ είναι απόδειξη.

Στην πρώτη τοποθέτησή του την Τρίτη, ο Ασπέ μίλησε για την άνοδο του εθνικισμού και το υπερεπείγον του χαρακτήρα αντίστασης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας απέναντί του.

«Είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να διατηρήσουν τη διεθνή τους κοινότητα όταν ο κόσμος δεν πηγαίνει καλά και ο εθνικισμός κυριαρχεί σε πολλές χώρες», τόνισε αρχικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Ecole Polytechnique, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ίδρυμα Νόμπελ. κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Ίδρυμα Νόμπελ.

Ο Ασπέ, επιπλέον, δήλωσε: «Έτσι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε τους επιστήμονες ως μια διεθνή κοινότητα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».
physics

Τόσο ο Γάλλος όσο και οι Κλάουζερ και Τσάιλινγκερ είναι από 75 έως 79 χρόνων, αλλά υπάρχουν ως πρωτοπόροι, αφού η πρόοδος που σημείωσαν στο κομμάτι της κβαντικής διεμπλοκής, ήτοι το μηχανισμό που δύο κβαντικά σωματίδια είναι συσχετισμένα άψογα, ανεξαρτήτως απόστασης μεταξύ τους, έφτανε να τους χαρίσει το Νόμπελ.

Ο δρόμος για νέες τεχνολογίες στην κβαντική πληροφορική και σε υπερασφαλείς επικοινωνίες, ακόμα ακόμα και για τη δημιουργία υπερευαίσθητων κβαντικών αισθητήρων που μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις, όπως αυτή της βαρύτητας στο Διάστημα, άνοιξε.

Ο Ασπέ χρησιμοποίησε την… υπηκοότητά του για να κάνει χιούμορ, αφού το όνομά του μπαίνει δίπλα σε εκείνο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που είχε κατακτήσει το Νόμπελ για το έργο του στο κομμάτι της Κβαντικής Φυσικής το 1922, ή του Γερμανού Βέρνερ Χάιζενμπεργκ. «Όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα... Φυσικά, είμαι πολύ εντυπωσιασμένος γιατί σίγουρα δεν είμαι στο επίπεδο αυτών των ανθρώπων που άλλαξαν εντελώς τη φυσική επιστήμη… Αλλά είμαι περήφανος που είμαι στην ίδια λίστα, φυσικά», γέλασε.

Οι τρεις επιστήμονες, που θα τιμηθούν στις 10 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στη Στοκχόλμη και το Όσλο, είχαν πάρει και το βραβείο Wolf το 2010.