Την πρόθεση της Βρετανίας να συνεχίσει να στηρίζει και να βοηθά την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας θα ανακοινώσει σήμερα, Τρίτη, ο νέος υπουργός εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερι, στην ομιλία που θα εκφωνήσει ενώπιον του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, αποσπάσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν εκ των προτέρων.

Ο κ. Κλέβερλι θα ανακοινώσει επίσης ότι η Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Δεν είμαστε σχολιαστές. Είμαστε συμμετέχοντες στα γεγονότα επί του πεδίου, κάνουμε τη διαφορά υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πως η χώρα της θα συνεχίσει να διαθέτει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «ως τη νίκη» της επί της Ρωσίας.

«Πιστεύουμε στην ελευθερία, στο κράτος δικαίου. Πιστεύουμε ότι κανένας επιτιθέμενος δεν μπορεί να εισβάλει στον γείτονά του με απόλυτη ατιμωρησία», αναφέρεται ακόμη στα αποσπάσματα της ομιλίας του ΥΠΕΞ των Τόρις.

«Στο πλάι των θαρραλέων ουκρανών»

Μάλιστα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα τονίσει: «Γι’ αυτό βρισκόμαστε στο πλάι των θαρραλέων Ουκρανών που υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Η Βρετανία έχει την απαραίτητη στρατηγική ανθεκτικότητα για να τους βοηθήσει ως τη νίκη τους. Θα τους υποστηρίζουμε ώσπου η εθνική κυριαρχία τους να αποκατασταθεί και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσάρτηση της Λουγκάνσκ, της Ντανιέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας».